Van másiiiik: mégsem volt olyan fene fontos, hogy tatár, muszlim és nő legyen a miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2016. december 28.

Villámnarancs

És még az államfő is a helyén maradhat. Meg a Tisza is.

Mégsem volt olyan fontos, hogy a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciójának miniszterelnöke a tatár származású, muszlim vallású Sevil Shhaideh legyen. A biodíszletnek szánt politikust vagy felültették, vagy a szociáldemokraták belátták, hogy személye tényleg jelent valamiféle kockázatot a román hazának.

false

 

Fotó: MTI

Tegnap még úgy állt, hogy akár politikai válság is kialakulhat, miután Klaus Johannis államfő indoklás nélkül visszautasította Shhaideh jelölését. Liviu Dragnea PSD-elnök ekkor még az elnök lemondatásával is fenyegetőzött.

Ma viszont a választást nyerő koalíció mégis bejelentette, hogy

találtak másik strómant, amíg Dragnea meg nem oldja,

hogy priusza ellenére is miniszterelnök lehessen belőle. Sorin Grindeanu volt távközlési miniszter, a Temes megyei tanács elnöke az új jelölt, bár kétségkívül nem nő, a legkevésbé sem tatár, s még csak muszlimnak sem vallja magát.

Liviu Dragnea az ország stabilitására hivatkozva magyarázta meg, hogy – korábbi fogadkozásai ellenére – a koalíció mégis talált mást Shhaideh helyett. Ám Grindeanu most már tényleg az utolsó miniszterelnök-jelölt – írta az Új Magyar Szó. A legeslegeslegutolsó, stipi-stopi.

Figyelmébe ajánljuk