Kásler orvosokat keres – a határon túlra

  • narancs.hu
  • 2020. április 16.

Villámnarancs

A miniszter toborzásba kezdett – Erdélybe keres orvosokat.

A Népszava információi szerint húsvét hétfőn a kórházigazgatók levelet kaptak Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjétől, amelyben a feladó azt kérte, mérjék fel, hogy van-e az intézményükben olyan orvos, aki vállalna munkát Romániában Sepsiszentgyörgyben és Kovászna megye más településein.

A lap megjegyzi: "Kásler Miklós toborzása már csak azért is figyelemre méltó, mert március 12-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely előírja: a járványügyi vészhelyzet miatt egészségügyi dolgozók csak az ágazati miniszterük engedélyével távozhatnak az országból."

false

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszava érdeklődésére elmondta: „A kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdeztük kórházainkat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon. Az Országos Onkológiai Intézet mentességet kapott a koronavírusos betegek ellátása alól."

A lap kitér arra is, hogy Romániában a helyzet súlyos, az ország egyes értékelések szerint a vírus terjedése szempontjából a világ tíz legkockázatosabb állama közé tartozik. Ráadásul orvoshiány is van: 812 egészségügyi dolgozót tartanak számon koronavírus fertőzéssel, eddig négyen vesztették életüket (mindnyájan fiatal orvosok és ápolók), a kialakult helyzetben pedig a kórházi dolgozók tömegesen kezdtek felmondani.

Figyelmébe ajánljuk