Máris megvalósultak az új MTA elnökének szavai: „A politikai döntéshozó letérhet az objektív tudományos tények által ajánlott útról”

  • narancs.hu
  • 2020. július 10.

Villámnarancs

Kásler Miklós bejelentette: afganisztáni eredetű az Árpád-ház.

Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt – jelentette ki Kásler Miklós tudományos kutatásokra hivatkozva, egészen pontosan arra, hogy az „Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározása III. Béla Y-kromoszómás szekvenciájának elemzése alapján címmel jelent meg egy tudományos publikáció a European Journal of Human Genetics című lapban.

Ezek a kutatási eredmények számos további kérdést vetnek fel – fogalmazott Kásler, aki szerint ezeket az eredményeket nem lehet megkerülni. „Vitatkozni lehet, de csak érvekkel és tényekkel alátámasztva”.

Márpedig ha ez így van, akkor alig várjuk, hogy mit lép erre Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke, aki beköszönő interjújában ezt mondta a Magyar Nemzetnek: „Azt viszont a tudós közösségnek kell világosan látnia és elfogadnia, hogy a politikai döntéshozó letérhet az objektív tudományos tények által ajánlott útról, de a felelősség ezek után a politikáé”.

Addig meg gondolkodjunk el, hogy az afgán menekültekre ezentúl testvérként tekintsünk-e, vagy csak érjük-e be azzal, hogy kimutatjuk az afgán agár és a puli közötti rokoni szőrszálakat.

Figyelmébe ajánljuk