Megvan végre a csodaszer: Szijjártó szerint így fogjuk legyőzni a külföldi versenytársakat

  • narancs.hu
  • 2020. július 11.

Villámnarancs

Erős érvek Halimbán.

Szijjártó Péter pénteken a Veszprém megyei Halimbán járt, a Hungarian Table Top Kft. szerződésátadási ünnepségén, és arról is szót ejtett, hogy miután a koronavírus-járvány első szakaszában az egészségügyi védekezés sikeres volt, hozzáfoghatnak a második szakaszhoz, „a gazdasági védekezéshez, amelynek fókuszában a munkahelyeket védő vállalkozások támogatása áll”.

Szijjártó a szokásos kamuzós számmágia után (beruházás több mint 450 milliós költségét a kormány állta) kijelentette:

„A magyar emberek munkája fogja biztosítani a sikert, és ennek révén a külföldi versenytársakat meg tudják előzni, újabb piacokat tudnak szerezni”.

Az MTI tudósítása szerint miniszter úgy jutott e következtetésre, hogy a) országosan 806 vállalkozás nyújtott be pályázatot;

b) a népességszámot tekintve Magyarország világviszonylatban a 92. helyen áll, a magyarok kitartásának és találékonyságának köszönhetően az ország exportteljesítménye a 34.

Már látjuk is, ahogy Szijjártó indoklása nyomán frászt kapnak rémületükben „a külföldi versenytársak”.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.