Nem hívták, nem is álltak szóba vele – Orbán Litvániában

  • narancs.hu
  • 2014.11.27 07:50

Villámnarancs

A helyi politikusok ugyan tüntetően levegőnek nézték, de ott volt, állt a vendéglátóktól jó pár lépésnyi távolságra, és nézett – biztos így európaibbak vagyunk, s nem Putyin bábjai.

A litván politika a vállát vonogatja, s piárfogásról beszél: nem hívták, nem fogadták, de végül is joga volt megjelenni a hadsereg évfordulóján rendezett díszszemlén. Megszólalt az elnök és a miniszterelnök sajtótitkára, egyenesen diplomáciai incidenst emlegettek, s hívatlan vendéget. A helyi sajtó egy része arcátlan tolakodásról beszél…

false

 

Fotó: Andrius Ufartas/MTI/EPA

Ugyanakkor arról sem tudunk, hogy mondjuk ellenzéki politikus szóba állt volna a magyar miniszterelnökkel, vagy interjút kért volna tőle a helyi konzervatív sajtó. Ne szépítsük, kinézték maguk közül.

Kinézték, mert nem veszik be az efféle alakoskodást, egyszerűen nem hiszik el, hogy Orbán jó szándékkal érkezett. Miért is hagynák magukat átverni? S ez a lényeg, mert aki kitalálta, hogy Orbán menjen hívatlanul a litván díszszemlére, az pont erre gondolt: milyen jó lesz egy kicsit európainak látszani, mások zsírján. Mert aki kitalálta – tök mindegy, hogy maga Orbán vagy valamelyik okos embere –, annak ez a tempó az alapjárat. Odamegyünk, jól átverjük őket, utána meg röhögünk, oszt’ jónapot. Mindenkivel ezt csinálják. Egyre ritkábban jön be.

Neked ajánljuk