Nemcsak rombolnak a Ligetben, mérgeznek is

  • narancs.hu
  • 2016. július 18.

Villámnarancs

Valószínűleg újabb disznóság történt.

A Népszabadság arról ír, hogy „a jogszabályban rögzített biztonsági intézkedések betartása nélkül bonthatták le azt az épületet, amely a ligetvédők tapasztalatai szerint jelentős mennyiségű azbesztet tartalmazott”.

false

 

Fotó: Facebook/Ligetvédők

A lapnak nyilatkozó aktivista arról beszélt, hogy már hónapokkal ezelőtt észlelték, hogy milyen veszélyeket rejt a Hungexpo-telek egyik épülete. „…tetejének és hővezetékeinek szigetelése is azbesztből készült, ezeket azonban korábban eltávolították. A harmadik emelet egyik helyiségében lévő kiegyenlítő tartály körül viszont megmaradt az azbesztszigetelés. Ezért a szobát lezártuk, figyelmeztetve az azbesztveszélyre” – nyilatkozta az aktivista, ám elmondása szerint a bontás előtt – noha egy miniszteri rendelet alapján ilyenkor mentesítési tervet kell készíteni, és bejelentést tenni a környezetvédelmi hatóságnak – az épület azbesztmentesítése nem történt meg,

A lap figyelmezet: „Ha az azbesztet tartalmazó épületrész bontása valóban a biztonsági szabályok betartása nélkül valósult meg, az a bontást végzők és a biztonsági őrök mellett a környéken tartózkodók egészségét is veszélyeztetheti – akár hosszabb időn át, mivel a porban továbbra is jelen lehetnek a többféle halálos betegség kiváltására alkalmas azbesztszálak. Az azbeszt belégzése azbesztózist, mellhártyadaganatot, hörgő-, illetve bélcsatorna-daganatot okozhat”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?