Nyílt politikai gyilkosság Moszkvában

  • narancs.hu
  • 2015. február 28.

Villámnarancs

Oroszországból manapság kevés jó hír jön, de ez alulmúl mindent: a Kreml előtt nyitottak tüzet egy ellenzéki vezetőre. Szabályosan kivégezték Putyin egyik legfőbb politikai ellenfelét.

Mintha a múlt század hetvenes éveinek olasz politikai krimijei elevenedtek volna meg Moszkva szívében. Egy fehér autóból leadott lövésekkel gyilkolták meg a Kreml közvetlen közelében Borisz Nyemcovot, a holnapra tervezett nagy moszkvai Putyin-ellenes tüntetés szervezőjét, volt miniszterelnök-helyettest, a RPR–Parnasz nevű, alapvetően liberális ellenzéki párt társelnökét.

Nem, most nem az következik itt, hogy lám, kinek a seggét nyalta hófehérre Orbán Viktor alig egy hete. Nem is az következik itt, hogy 15 év helyett 30 évre titkosítja Orbán Viktor kormánya a Putyinnal kötött paksi atomüzlet perdöntő adatait. Még csak azt sem mondjuk, hogy talán ennek a fényében kéne értelmezni azt is, ami Ukrajnában történik.

Most csak a megrendülésnek van helye. Szerencsétlen Oroszország. Ugyanakkor senkinek ne legyen illúziója afelől, mi jár az atommal árukapcsolásként egy csomagban.

Ez.

Figyelmébe ajánljuk