Orbán amerikai kritikusa szerint a kormány nem szimplán gaztevő...

  • narancs.hu
  • 2018. november 29.

Villámnarancs

Hanem Európa legproblematikusabb gaztevője. Orbán és Deutsch is nagy pofonokat kapott.

Elérkeztünk egy pontra, amikor, úgy tűnik, a magyar kormány Európa leginkább problematikus gaztevőjének szerepét vette fel – nyilatkozta többek között Thomas O. Melia a 168 órának adott interjújában. A magyar viszonyokat jól ismerő Melia, aki jelenleg a PEN Amerika washingtoni igazgatója, 2010 és 2015 az USA helyettes külügyi államtitkára volt.

false

A magyarországi korrupcióról és a Gruevszki-ügyről is nyilatkozó diplomata szerint "Orbán nem fog tudni megszökni az igazságszolgáltatás elől, még akkor sem, ha az őt érintő történelmi ítélet akkor fog megszületni, amikor már csak az unokái olvashatják el, miféle bűnöket követett el."

Melia szerint a szólás- és véleményszabadság Orbánék általi elnyomása a Kádár-rendszert idézi, ma egy kicsivel több üzleti lehetőséget és utazási esélyt engedve a magyaroknak.

A PEN amerikai vezetőjeként Melia a magyar írók helyzete miatt is kifejezte aggodalmát: "fontos megemlítenem a felháborodást, amelyet a Konrád György és más írók elleni sorozatos támadások miatt érzünk. Konrád az elmúlt hónapokban ismét céltáblájává lett olyan trollok támadásainak, akik a becsmérlő hivatalos nyilatkozatokat visszhangozzák."

Melia az interjúban külön megemlékezett Deutsch Tamásról és a fideszes politikus Twitter-tevékenységéről is. A közelgő EP-választások azt mondta: "Kíváncsian várom a kampányt, amely lehetőséget ad új politikai formációk megjelenésének, úgymint a magyar Momentum, amely érdekes kísérlet. És remélem, ha ismét vállalja a jelöltséget és újra is választják Deutsch Tamást régi barátomat a Twitteren, elkezdi majd kivenni a részét az európai parlamenti munkából, és képviselni azokat a választókat, akik támogatják."

Figyelmébe ajánljuk