Orbán Viktor, a munkásosztály vezető ereje

  • narancs.hu
  • 2018. december 11.

Villámnarancs

Még csak kedd van, de a miniszterelnök máris elsütötte a hét viccét.

Az atv.hu megkérdezhette Orbán Viktort, hogy mit gondol az ún. rabszolgatörvényről, pontosabban, hogy miért nem vonják vissza, ő pedig – csodák csodájára – nem azt válaszolta, hogy "Boldog karácsonyt" vagy, hogy "Hajrá magyarok", hanem még ezeknél is furfangosabbat.

Azt, hogy "ez a munkások érdekét szolgáló törvény, és a kormány a munkások oldalán áll".

Orbán hangsúlyozta, hogy szerinte abszolút önkéntes alapon kell működnie a túlóráztatásnak, és a szakszervezetekkel ellentétben ő úgy látja, hogy az előterjesztés kifejezetten védi a munkásokat, viszont lehetővé teszi nekik azt, hogy ha többet akarnak dolgozni, akkor  többet is dolgozhasson. "Én megértem, hogy a szakszervezeteknek az nem tetszik, hogy önkéntes, egyéni megállapodással is lehet túlmunkát vállalni, de ez a munkások érdeke. Lehet, hogy a szakszervezeteké nem, de a munkásoké mindenképpen" – mondta. Arra a felvetésre, hogy a munkaadók nem kényszeríthetik-e arra a munkavállalókat, hogy dolgozzanak többet, különben kiteszik őket, Orbán azt mondta, hogy ma munkaerőhiány van és

a munkásokat leginkább az a gazdaságpolitika védi, amely keresletet teremt az ő munkaerejük iránt.

"Ma Magyarországon a munkások most már nemcsak egy, hanem több lehetőség közül is választhatnak" - mondta, majd belekeverve magát is, hozzátette, hogy ő azért dolgozik, hogy a dolgozók minél több lehetőség közül választhassanak, "mert minél több a lehetőségük, annál jobban ki tudnak állni az érdekükért".

Mitagadás, szebben nem is mondhatta volna azt a gyakran elhangzó főnöki ukázt, hogy "nem muszáj itt dologzni". A probléma csak az, hogy az efféle érdekvédelmet – otthagyni a munkahelyet – eddig is gyakorolhatta az összes magyar dolgozó.

Figyelmébe ajánljuk