Parragh László szerint a gimnáziumokat be kell zárni, mert jó lesz a gyereked közmunkásnak is

  • narancs.hu
  • 2017. június 9.

Villámnarancs

Ne legyen kétségünk: a kormányfő megfogadja a tanácsot.

Hogy a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakképzés erősítéséről beszél, az nem meglepő, valószínűleg minden elmaradott országban így tesznek a hasonló posztot betöltő figurák, nincs is ezzel semmi gond. Az már nagyobb baj, hogy a mi iparkamarai elnökünk, Parragh László rendre azzal jön, hogy hát a gimnáziumok miatt nem jelentkeznek elegen a szakképzésbe. Hát hogyne, és még véletlenül sem azért, mert a kormány úgy lezüllesztette utóbbit is, hogy a legtöbb szülő és gyerek fut, rohan előle, hisz nem akar közmunkás lenni.

Tegnap az ipar mestere és Magyarország 22. legbefolyásosabb személye (ezt mondják róla) a gimnáziumok „elszívó hatásáról” beszélt Debrecenben. „Az elmúlt öt évben 100 ezer gyerek esett ki a középfokú képzésből, ebből 84 ezer a szakképzésből” – mondta Parragh, s óriási hibának nevezte, hogy „polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat”. Egészen nyugodtan mondhatta volna azt is, hogy kedves polgármesterek, csukjátok már be ezeket az épületeket, ahol csak hülye tudással tömik a diákok fejét, akik még a végén kérdezni mernek, ne adj' isten, tüntetni mennek. Úgy tűnik, Parragh Lászlónak fogalma sincs (vagyis dehogynem, tudja ő nagyon jól), mit is tud jelenteni egy-egy kisebb településen a gimnázium: a kitörést, a lehetőséget, a felemelkedést. Ahogy pedig az elmúlt évek trendjeit nézzük, a kormány éppen ezeket akarja elvenni, ezért lesz itt kötelező gimnáziumi felvételi, ezért jöhetnek a keretszámok, de ha mindez nem jön össze, majd a gimnáziumokat is becsukják. Ha nem a polgármesterek, akkor Orbánék. Mer’ hát „elszívják a tudást”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.