Semjén Zsolt vidáman elsztorizta a pártharsonának, hogy a Fidesz saját magának csinált választási törvényt

  • narancs.hu
  • 2017.03.24 08:03

Villámnarancs

Megtehette, a Magyar Időknél sosem szakad le a plafon.

A nagy sörcsata második számú hőse, Semjén Zsolt rendesen odanyilatkozott az Kormányzati Értesítőnek, nyilatkozatának német expresszionisták ecsetjére kívánkozó részleteit a várható „eksztatikus” kampányról most – könnyek közt, persze – elhagyjuk, mert a maestrókánk olyat bírt mondani, ami mindent üt. Gyakorlatilag beismerte (vagy inkább elhencegett vele), hogy a választási törvény direkt a Fidesznek íródott. Emlékszünk, a törvény 2011-es, az első dolguk volt megcsinálni, amint kétharmadhoz jutottak.

false

 

Fotó: Illyés Tibor / MTI

„Persze, ha kétfordulós lenne a választási rendszer, akkor az állva maradt protest jelölt mögött – legyen akár jobbikos, akár szocialista – az ellenzéki szavazatok összeadódhatnának. Viszont a választás egyetlen fordulóból áll” – mondta Semjén, és nézett elégedetten (feltehetően).

A kijelentés magyarázatára két lehetőség kínálkozik:

1. S. annyira hülye, hogy a bandája legelemibb titkolnivalóit is kikotyogja,

2. Eszük ágában sincs titkolni semmit, rég úgy vannak, hogy ők mindent megtehetnek.

Az első felvetés első felét nem cáfolva, mi inkább a másodiknak adnánk igazat.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.