Tarlós pontosított, semmi baja az értelmi fogyatékosokkal, csak Tordait kritizálta

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 14.

Villámnarancs

Budapest jelenlegi vezetője nem érti, miért problémás a közbeszédben negatív jelzőként használni az értelmi fogyatékossággal élő emberek állapotát.

Tarlós István a Népszava megkeresésére reagált érdekes módon, miután mint ismert centikről, megafonba üvöltve küldte el Tordai Bencét, amiért a Párbeszéd országgyűlési képviselője megkérdezte tőle: hajlandó-e vitázni Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

Tarlós eközben úgy fogalmazott: "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni".

A vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni - Ezt üzeni Tarlósnak az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetsége

Meg azt, hogy közszereplő vagy hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert az káros és diszkriminatív.

Telefonon próbálta meg a lap megtudni, miért fogalmazott Tarlós sértőn, miközben Tordai Bencét becsmérelte. Ennek a kísérletnek egészen hamar vége lett, de ezt követően Tarlós sms-ben magyarázkodott.

"Egyébként erőltetett heccelési kísérlet. Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom. A ripacskodó Tordait kritizáltam, mint annyian mások. Kár hergelni olyan embereket, akiket eszembe sem jutott megbántani. Arra utaltam, Tordai talán nincs ítélőképessége 100 százalékos tudatában. Ami nem szégyellnivaló, de nem biztos, hogy politikai vezetőnek kell állnia" – reagált Tarlós István főpolgármester.

Egy következő üzenetben még hozzátette, Tordai szerinte nem politikai ellenfele, csak "egy hírhedt provokátor". Szerinte pedig "nem illik köztéri ünnepségeket alpári módon megzavarni", de ez "úgy látszik, Karácsonyék vitastílusa".

Tarlós István természetesen nem érti, hogy kultúrember akkor sem fogalmaz ily sértőn, ha csak egy bizonyos valakit akar szapulni, mert ezzel akarva-akaratlanul mégis csak egy egész társadalmi csoportot aláz meg, ahogy valószínűleg abba se gondolt bele még egy kósza gondolat erejéig sem, miért rendkívül káros ily módon megnyilvánulni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.