Tatár, nő, muszlim, és van egy kis szépséghibája, de nem az, hogy miniszterelnök lesz a szomszédban

  • narancs.hu
  • 2016. december 21.

Villámnarancs

Helyzet bontakozott ki Romániában.

Szép az élet délkeleti szomszédainknál. A december 11-i választásokat a romániai Szociáldemokrata Párt (Partidul Social Democrat, PSD) a szavazatok 46 százalékával megnyerte, míg a centrista-jobboldali Liberális Párt valahol 20 százalék fölött végzett. Mindez egy évvel azután történt, hogy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerítették (!) az addigi szocialista vezetést.

Ez eddig közepesen érdekes, de…

A győzelmi mámorba

csöppnyi probléma vegyül: a PSD elnöke, Liviu Dragnea ugyanis nem vállalhat miniszterelnöki tisztséget, mert áprilisban választási csalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték (!) – még egy 2012-es népszavazás manipulálása miatt. Csakhogy így, a priusza miatt egy 2001-es törvény szerint kizárt, hogy miniszterelnök legyen belőle.

Ezért

Dragnea szerdán olyat tett,

ami önmagában, a körülmények ismerete nélkül szenzáció lenne (így se rossz): bejelentette, hogy Sevil Shhaideh korábbi államtitkárt és regionális fejlesztési minisztert fogja előterjeszteni miniszterelnöknek, aki történetesen egy fehér, muszlim, tatár származású nő – írta az Index.

Sevil Shhaideh és Liviu Dragnea

Sevil Shhaideh és Liviu Dragnea

Fotó: MTI/EPA

Mielőtt még a szabadság, egyenlőség, testvériség nevében feminizmus meg hasonló fontos szellemi elköteleződések, érvek mentén ujjongásba kezdenénk, a helyzet az, hogy mindennek az oka: szimpla politika.

Bár a bejelentés

így is, úgy is történelmi,

sajtóértesülések szerint Dragnea és Shhaideh közeli jó barátok, a PSD elnöke pedig bevallotta, hogy nem mondott még le arról, hogy a jövőben (lehetőleg hamarost) miniszterelnök legyen. Dragnea választása azért esett Shhaidehre, mert olyan jelöltet akart, aki a pártért (érte) fog dolgozni, nem pedig politikai ambícióból „megy a kormánypalotába”.

Úgy tűnik Dragnea nem politikai érdemei, vezetői egyénisége miatt választotta Shhaideht, s nem is azért, mert olyan kurva jól mutatna egy muszlim, tatár származású miniszterelnök, aki történetesen nő (és szír férje van) a román parlamentben, hanem egyszerűen biodíszletre volt szüksége.

A két politikus ráadásul

rutinos a rosálásban,

2015-ben már helyet cseréltek a fejlesztési minisztérium élén. Csak nehogy az legyen a vége, hogy Dragneából lesz muszlim. Vagy nő. Vagy tatár. Tatár a csillagos ég.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.