Tényleg egész pályás offenzívát indít a Fidesz a független bíróságok ellen: elkezdték támadni a bírókat, akiket szerintük Soros irányít

  • narancs.hu
  • 2018. május 27.

Villámnarancs

Megvalósul, amitől tartani lehetett: a kétharmad birtokában a bíróságok elfoglalása következhet.

Tegnap részletes cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a Fidesz a kétharmados parlamenti többség birtokában hogyan akarja átalakítani a bírósági rendszert, és a közigazgatási bíróságok bevezetésével a saját képére szabni azt. Már akkor lehetett látni, hogy a Fidesz magasabb fokozatba kapcsolt: a kormánylapban Trócsányi László igazságügyi miniszter mondott olyanokat, hogy a jogállamiság egyik alapköve a közigazgatási bíráskodás, amit valójában a kormány fog felügyelni. Majd Hollik István beszélt arról, hogy Soros betette a lábát a bíróságokra, mert szerintük „a Soros-hálózat” a magyar igazságszolgáltatást is befolyásolja azzal, hogy a Magyar Helsinki Bizottság „migránspárti” érzékenyítő tanfolyamokat tart bírósági dolgozóknak.

Ma sem állt le a kormánykommunikáció. Halász János Debrecenben arról beszélt, hogy „megdöbbentő és nagyon aggasztó, hogy a Soros-hálózat már a magyar bíróságokra is betette a lábát”. A Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője tulajdonképpen megismételte azt, amit kollégái a napokban mondtak: szerinte a „Soros-hálózat" nemcsak jogsegéllyel, hanem a bírók befolyásolásával is segíti a migránsokat abban, hogy Európába tartsanak. Halász szerint ez szembemegy a magyar emberek és a magyar kormány akaratával, és fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a nemzetbiztonságot is. „Ezért a Fidesz közérdekű adatigényléssel fordul a bíróságokhoz a Soros-hálózat befolyása miatt” – jelentette be a frakciószóvivő, aki hozzátette, hogy a magyar emberekkel együtt szeretnék tudni, hogy pontosan kik, milyen szervezetek, mikor, hol, kiknek tartottak eddig ilyen migránspárti érzékenyítő tréningeket a magyar bíróságok dolgozóinak.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI

Korábban már többször felmerült, hogy a Fidesz szeretné a magyar bíróságokat az ellenőrzése alá vonni, akár úgy is, hogy a bírói karba a párthoz lojális embereket emel be. Erről persze nyilvánosan nem beszél sem a Fidesz, sem a kormány, de a fenti kijelentések egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy a következő időszakban megkezdődik a független bíróságok elleni harc.

Figyelmébe ajánljuk