7 kérdés – Péterfy Bori

  • - kg -
  • 2012. március 26.

Zene

A Nemzeti Színház tagja az elmúlt öt évben az egyik legérdekesebb és legsikeresebb magyar popénekesnővé vált. Hét válaszából megtudhatjuk, hogy egyúttal ő a hiányzó láncszem a Camper cipők, a Magritte-képek és a Macskanő között.
  1. Kitől kérnél autogramot?

Senkitől. Sosem értettem ezt a szokást. Egy aláírástól még nem kerülsz közelebb a csodált személyhez.

2. Mi a luxuskiadásod?

A bioélelmiszer, főleg mióta megszületett a kisfiam. Neki, amíg lehet, nem szeretnék mást adni. És a Camper cipő.

3. Harry Potter vagy Háború és béke?

Lehet, hogy hihetetlen, de én olvastam a Háború és békét, és nagyon szerettem. Sajnos rég volt olyan időszak az életemben, amikor volt időm igazi nagy regényeket olvasni, pedig kevés csodálatosabb érzés van annál, mint mikor teljesen beszippant egy könyv, és szinte már másra se tudsz gondolni, csak arra, hogy hazaérj, és folytasd az olvasást.


Fotó: Sió4. Melyik kitalált figuránál érezted leginkább, hogy mintha rólad mintázták volna?

A Macskanőről.

5. Mit tennél, ha férfi lehetnél egy napra?

A szexet mindenféleképpen kipróbálnám. El lennének ájulva tőlem a csajok, annyira tudnám, mi kell nekik. Meg elvegyülnék az igazi férfiak között, és megnézném, hogy viselkednek, ha tényleg csak maguk vannak, nők nélkül.

6. Mit töltöttél le utoljára?

John Waters korai filmjeit. Hát, elképesztőek, az biztos. A kedvenceim most azok, amikben Divine a főszereplő, zseniálisan játszik.

7. Kultúrafogyasztóként miről gondoltad legutóbb, hogy ez a legjobb dolog a világon?

Pár éve voltam Brüsszelben, René Magritte házában. Magritte bármelyik képéről el lehet mondani, hogy a legjobb dolgok között van a világon, de az otthonát látni hihetetlen élmény volt. Egy kicsi ház első emeletén lakott a feleségével, szerény körülmények között, és ezek az elképesztő festmények az alig 4 négyzetméteres konyhában születtek. A képek fő motívumai meg ott voltak a lakásban. A kandalló, a lépcső, a fogas a kalappal, az ablak. Sehol a megszokott rendetlen műterem a szétdobált ecsetekkel, az óriási vásznakkal. Pedáns rend mindenütt, és egy zseni, akinek az agyában és a szívében volt minden.

Péterfy Bori és zenekara, a Love Band április 27-én és 28-án lép fel az A38 hajón.  A művésznővel készült legutóbbi nagyinterjúnk itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.