„Egzaktul horgolok” – Rutkai Bori

  • Artner Sisso
  • 2013. december 6.

Zene

A napfényes Itáliából éppen visszatért énekes-képzőművész december 15-én karácsonyi koncertet ad a Jurányiban. Mindjárt hármat is, hogy minden kedves rajongója láthassa gyerektől felnőttig, aki hiányolta az elmúlt hónapokban. Ennek apropóján kérdeztük.
false

magyarnarancs.hu: Hogyhogy Retro Jedno koncertre adod a fejed? Itt az ideje visszatekinteni a múltba?

Rutkai Bori: „A jövő mindig csak jön, de úgyis elmegy, a múltkor is múlttá vált, nekem már mindegy." Ezt Láda Ladytől kölcsönöztem, aki egy régebbi számunkban ezt „dalban mondja el”. Szóval a hősök és hősnők maguk jöttek elő a régi repertoárból, és ők sugallták, hogy egy nyíltan csábító gesztussal édesgessük vissza a régebbi közönségünk aktív tagjait.

magyarnarancs.hu: A jurányis karácsonyi koncertfesztiválodon viszont nem csak retró lesz, hiszen a mostani Specko Jedno is játszani fog. Milyen viszonyban van ez a kettő egymással?

RB: 2009-ben volt a stílus- és legénységváltásunk. Azóta a funk 'n' blues és az ambientális planetáriumunk erősödött be a korábbi tangós-sanzonos vonal helyett. A közönség néha szokta kérni a régebbi számokat, de ezek nem nagyon illenek az új vérkeringésbe, ezért csináltunk nekik egy külön koncertközeget. Az új Speckóval az idén megjelent albumunk, az Anticity dalait fogjuk cizellálni, amikhez Kiss Ákossal gyártottunk animációkat a festményeimből. A Kutyával leöntött kávé című klipünket ezekből a szekvenciákból bandázsoltam össze.

magyarnarancs.hu: Beszéljünk a gyerekkoncertről is, amivel kezdődik a délután! A Hébe-Hóba bandával mit játszotok?

RB: A Vackák mellett a most készülő új gyeröklemezünkről fogunk téli és örökzöld dalokat mutogatni. Például azt, ami így indul: Gizi Pók és Géza Pók, azt hiszik, hogy a télapók csak csokiból vannak, az ablakban laknak, az ablakban laknak a csizmámban... Vagy a Sárkány Járgány című boogie woogie-t, ami valószínűleg címadó dala is lesz az új albumnak.

magyarnarancs.hu: A felnőttkoncertek alatt gyerekvigyázó is lesz műhellyel. Milyen foglalkozás lesz a kicsiknek?

RB: A Jurányi házban működő Parányi Műhelyben lehet addig rajzolgatni, kreatívkodni, amíg a papa-mama Speckót néz – persze mi azért tettük jó koraira a felnőttkoncertek kezdését is, hogy azokra is bejöhessenek a gyerekek.

magyarnarancs.hu: A karácsonyi bulik után mibe fogsz?

RB: December 16-án a Nyitott Műhelyben lesz egy Amerigo Tot-beszámolónk. Nemes Péter – a férjem – az ő munkásságát kutatja-nyomozza, s én hű Wattsonként követem. Januárban pedig elkezdjük felvenni az új gyereklemezt, egységnyi zenésszel.

magyarnarancs.hu: Éppen megérkeztél Rómából. Pontosan mit csináltál ott?

RB: Íme, hát megleltem hazámat! Két hónap alatt kezdett elmúlni kamaszkorom óta krónikussá vált magyaros szorongásom és apátiám, és kezdtem a velem született temperamentumomra felpörögni. Aztán haza kellett jönni... folytatni a misszióimat és vezekléseimet. Rómában csodálatos embereket ismertünk meg az Amerigo Tot utáni nyomozások során; Eva Fischer festőnőt (93 éves), aki Tot szerelme volt, most a Trasteverén él Alberto Baumann nevű, édes bohém férjével, akikkel az első perctől fogva családi szeretetben lubickoltunk. Találkoztunk egy amerikai fotós-művészettörténész „bácsival”, a 95 éves Milton Gendellel, aki Peggy Guggenheimékkel volt egy brancsban, Niki De Saint Phalle-lal, és rengeteg akkori kortárs művésszel barátságban. Vele is rendkívül érzékeny és érdekes kapcsolatba kerültünk. A festményes könyvemről azt mondta, nagyon erős munkák vannak benne, és hogy megtisztelő, hogy kaphatott belőle. Jó volt az ő kontextusában – egy pillanatra – elismert festőnek lenni.

magyarnarancs.hu: Hol jársz éppen, ami a festészetet és a szövegeket illeti? Új korszak vagy visszatérés van?

RB: Ha festek, akkor csapongok, és olyan, mintha minden képet valaki más festette volna. Viszont nagyon egzaktul horgolok. Szakállas Férfi alakú kitűzőket hölgybarátaimnak amulett gyanánt, vagy dinoszaurusz kezes-lábas karkötőket gyermekismerősöknek, relaxmaszkokat a megfáradt kollégáknak. Szöveggyártásban „a hülyeség, az megy” vonulaton lazítom ki a napi stresszt, íme egy szép és aktuális példa, a Csendes este.

magyarnarancs.hu: Mit kívánsz magadnak és nekünk az új évre?

RB: Hogy sokan vetkőztessék ki egymást abból a narancsos pólóból, amit én terveztem! Szóval: erőt, egészséget és érzelmekkel teljes erotikát a hideg téli napokra, és még azon is túl! Zsarnokmentes boldog új éveket, és világbékét.

Figyelmébe ajánljuk