rés a présen

„Felbátorodtam”

  • rés a présen
  • 2024. április 24.

Zene

Barkóczi Noémi dalszerző

rés a présen: Az első nagylemezedet szólóban készítetted, a másodikhoz már zenekart alapítottál, amely a harmadiknál is megvolt. Bejött a zenekari forma?

Barkóczi Noémi: Abszolút bejött, bár nem egyből. Tanulnom kellett a csapatban létezést, de ma már nagyon hiányozna. Jelenleg elég pici a zenekar, Gulyás Kristóf van a doboknál – aki már a Nem vagyok itt című album megjelenése után csatlakozott hozzám –, Bognár Marci pedig basszusgitáron, valamint billentyűn kísér, plusz énekel is. A csapatba sorolnám még a menedzserünket, Horváth Orsit is, aki például egy koncert alatt nagyon szerves része az egésznek. Emlékszem, az egyik fellépés után pakoltunk hajnalban együtt, nagyokat röhögve közben, és arra gondoltam, én ezt egyedül nem csinálnám, nem látnám értelmét, szóval maradnak, remélem.

rap: Kik inspiráltak a pályád elején?

BN: Ezt nehéz visszafejtenem, de talán a legnagyobb hatással az énekes-dalszerzők voltak rám, mint például Alanis Morissette vagy Norah Jones. Nagyon megfogott, hogy látok valakit, aki leül egy hangszer mellé és átad valamit önmagából. Ehhez jöttek még a 2000-es évek elején a YouTube és a feldolgozások, amelyeket az emberek feljátszottak a saját hálószobájukban, s hirtelen eljutottak vele több ezer emberhez. Egy ponton én is felbátorodtam, és az adta a legnagyobb lökést, hogy komolyabban is zenéljek. A Dolgom volt lemezhez nagyban hozzájárultak az olyan ausztrál csajok, mint Courtney Barnett vagy Julia Jacklin, akik egyszerre voltak emberiek, törékenyek, mégis iszonyú menők.

rap: Hogyan születik meg egy dal?

BN: Általában van nálam egy dalkezdemény, már valamilyen zene és szöveg együtt, és ezt viszem be a többieknek. A Dolgom volt óta szerencsére jó sokat koncerteztünk együtt, úgyhogy egyre organikusabb a közös munka, és egyre jobban hatunk is egymásra. Ehhez nagyon fontos adalék Dorozsmai Gergő, aki producerként és hangmérnökként is rengeteg plusz zenei ötletet tesz a dalokba. Pont most vagyunk abban a fázisban, hogy összeáll a következő lemezhez a számok listája, és kezdjük a hangzást keresni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk