Lemez

Folksteps: Ugrós EP

Zene

A tradicionális népzene sosem állt igazán közel hozzám. Noha egy pillanatig sem vonom kétségbe például a Csík zenekar vagy a Muzsikás tagjainak tehetségét, szükségem van valami pluszra ahhoz, hogy egy népi motívumokra épülő dal megfogjon. I

A tradicionális népzene sosem állt igazán közel hozzám. Noha egy pillanatig sem vonom kétségbe például a Csík zenekar vagy a Muzsikás tagjainak tehetségét, szükségem van valami pluszra ahhoz, hogy egy népi motívumokra épülő dal megfogjon. Ilyet például a Kerekes Band, a Bohemian Betyars, az Aurevoir vagy a Mordái nyújt, akik mind belevisznek valamilyen különleges, saját ízt az általuk feldolgozott népdalokba. Legyen ez funk-rock, punk, kocsmazene vagy éppen pszichedélia, a végeredmény azonnal magával ragad.

Hasonló utat követ a Szántó Marcell által megálmodott Folksteps is, akiket csak legutóbbi EP-jük megjelenése után ismertem meg, de már első hallásra ígéretesnek tűnt, amit csinálnak. „Egy fiatal ethno-surf zenekar, akiknél a népzene gitárzenévé válik” – írják magukról, és valóban arról van szó, hogy egymástól gyökeresen eltérő zenei világokat sikerült izzadságszag nélkül közös nevezőre hozniuk.

Az új lemezre öt népdal (Meghalt a béres, Túl a vizen egy kosár, Indulj el egy úton, Székvárosi öreg templom, Édes Gergelem) sajátosan újraértelmezett verziója került fel. Tavalyi első próbálkozásaik még instrumentálisak voltak, most azonban a szövegek sem hiányoznak. És jó hír, hogy az énekhang mentes minden manírtól, erőltetett hajlítástól, Szántó pont olyan stílusban adja elő a dalokat, amilyent ez a hangszerelés megkíván. Az elektromos gitár mellett a szaxofonnak is fontos szerep jut: a két hangszer nagyon jól működik együtt, a hosszú szaxofonszólók sem fárasztóak, sőt gyakran a számok legerősebb részei.

Szerzői kiadás, 2020


Figyelmébe ajánljuk