Könyv: Rejtelmek ha nem zengenek (Száz rejtély a magyar irodalomból)

Zene

Az író (költő) is emberből van, legyen bár lángoszlop, vezérlő csillag, hatujjú patás táltos. S persze titkokba burkolózó, Homálynoki Szaniszló, köd-ember, észak-fok, titok, idegenség. Na nem. Csupán egy ürge a sok közül.

Az író (költő) is emberből van, legyen bár lángoszlop, vezérlő csillag, hatujjú patás táltos. S persze titkokba burkolózó, Homálynoki Szaniszló, köd-ember, észak-fok, titok, idegenség. Na nem. Csupán egy ürge a sok közül.

A sokaság rejtélyt gyanít, vérszagot szimatol, csámcsog és hálaáldoz. Kell egy (két, hár, négy) totem.

Rejtély, mi ebben a könyvben a rejtély, sehol egy Zrínyi vagy legalább egy kitömött vadkan, csupa unalmas írogató, költögető figura, egyiket ágyúgolyó, másikat vonatkerék, a harmadikat dzsidás; egyik fűvel, a másik fával, a harmadik Ady Endrével. A hangzatos címek (A reneszánsz disznó; A festett orca: kurvák zászlója; Himfy, a kanfi; Ágyban, párnák közt; A punizmatikus; A gyilkos gyilkosa) alatt bombasztikus alcímek (Szendrey Júlia, a frigid múzsa; Miért kellett meghalnia Petőfinek?; Kemény Zsigmond a szépasszony kultúrszalonjában; Veri a Vajda a feleségét; Mikszáth bértollnok korában; Szerelmi botrányok a Karinthy-páholyban; József Attila és a nemzeti kommunizmus; Illés Endre, a párt díszvendége), e csalétkek után viszont precíz irodalomtörténetek, arcképek, kis magyar anekdótok, Kis Irodalmi Színesek. A szenzációéhes olvasó át van verve, gyilkos nincs, csak áldozat, a fejezetek végén (egyik sem több két oldalnál, a legjobbak akár egy rendes lexikon szócikkei is lehetnének) a gyanútlan bulvárlapozgató nem lesz elégedett, csak okosabb. (Az irodalmi ál-rémhírek tudósítói többek között Alexa Károly, Kerényi Ferenc, Lukácsy Sándor, Szörényi László, Tverdota György.)

A "legrejtélyesebb" alak természetesen Petőfi (5 rejtvénnyel), rögtön utána Arany, Ady és József Attila (4 db rejtelmes történettel). A fővonal itt is tartja magát.

A könyv műfaját tekintve úgynevezett karácsonyi könyv, ez sokat hozzáad értékéhez (2850 Ft). Szép színes képek, fényes papír, ahogy egy ajándékhoz illik. A karácsony elmúla, de nem múla el ez a könyv, lehet benne bulvárkodni, olykor valódi gyöngyszemet rejt a mély sekélység. Folytatása következhet, lesz még egyszer-kétszer karácsony a világon, a magyar irodalomban ily rejtélyekből van még ezerszám.

Sajó László

Gesta Könyvkiadó, Budapest, 1996, 207 oldal, 2850 Ft

Figyelmébe ajánljuk