lemez - BUPPA: ROYAL FIXI CLUB

  • - tardos -
  • 2009. június 4.

Zene

Buppa, az urbán bringások szócsöve, az ősfixis, minden futár példaképe, a City Cycle Banditos futárszolgálat atyja és nem utolsósorban Magyarország egyik legjobb mc-je 1996-ban megalapította az IMMC nevű hiphopbandát néhány futárbarátjával és a Vinyl Warriorsszal. 2000-ben ki is adtak egy nagylemezt (Scandallum), majd nem sokkal később feloszlottak.
Buppa, az urbán bringások szócsöve, az õsfixis, minden futár példaképe, a City Cycle Banditos futárszolgálat atyja és nem utolsósorban Magyarország egyik legjobb mc-je 1996-ban megalapította az IMMC nevû hiphopbandát néhány futárbarátjával és a Vinyl Warriorsszal. 2000-ben ki is adtak egy nagylemezt (Scandallum), majd nem sokkal késõbb feloszlottak. A rákövetkezõ idõben Buppa néha Ludditák-koncerteken vendégszerepelt, fellépett az elsõ Slam Poetry Jamen, de aktívan csak az Alleycat nevû futárblogon hallatott magáról. Pár év elteltével jött az elsõ jel, hogy talán mégis lesz ismét saját produkció: ez volt az s10-féle Pocket Rocket-válogatásra felkerült, az addigi produkcióit magasan túlszárnyaló Újtáncteszt címû szám, és innentõl kezdve nem volt megállás. Alig egy évvel késõbb megjelent 4 számos EP-je, fél évre rá pedig a nagylemez, mely egy gyönyörûséges futárzsákborítóban, Elit Expresszes formanyomtatványra firkált számlista és Royal Fixi Club-os küllõkártya mellett bújik meg. Találunk rajta régi IMMC-számokat (Royal Fixi Club 2, In Memoriam IMMC), egészen elvetemült hipmetált (Fixi Club, Cycle Banditos Illegal, Rázd), funkhopot (Omnifix, Újtáncteszt, Funktematika), és az õrület határán egyensúlyozó fura számokat (Flasztermaszter, Elmebeteg, MrMasters, Electric Buppa). Átvezetõnek pedig rádobtak egy-két skitet, melyeken a régi futárhaverok és Málna, Buppa lánya fejtik ki véleményüket apáról és a futárkodásról. A számok szövegeinek nagy része viszonylag szûk körnek szól, de az Újtáncteszt, illetve a Funktematika világszínvonalú produktum, úgyhogy reméljük, Buppa 150 darab lemezét gyorsan elkapkodják, különben gyászt hirdetek.

s*10, 2009

****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?