Mindegy most már (Michael Bolton: my secret passion)

  • 1998.03.05 00:00

Zene

Amikor én még kissrác voltam, nem volt otthon lemezjátszónk, csak egy veterán Philips rádió, olyan túlélő típus. Részrehajlás nélkül szolgálta a családunkat: az apukámnak áriákat, a tesómnak meg nekem Komjáthyt.

Amikor én még kissrác voltam, nem volt otthon lemezjátszónk, csak egy veterán Philips rádió, olyan túlélő típus. Részrehajlás nélkül szolgálta a családunkat: az apukámnak áriákat, a tesómnak meg nekem Komjáthyt.

Most a Komjáthyt hagyjuk. Hanem a papám kedvenc énekesei: Caruso, Gigli, Björling, Schipa - az igen! Velük hajlamos volt négykezest énekelni, még az is megesett, hogy teli karral dirigált közben.

Azért ez túlzás!

Hát így. És most elmondom, hogy kerül ez ide.

A napokban Michael Bolton my secret passion című lemezével kedveskedett a Sony kiadó. Mondhatom, nem kis meglepetést keltett vele; az derült ki ugyanis, hogy a popsztár Bolton titkos szenvedélye nem más, mint a papám hőn szeretett operáinak az éneklése. Tosca, Bohémélet, Bajazzók, Az arles-i lány - nem részletezem.

Egy kicsit elérzékenyültem. Arra gondoltam, megkérdezhetném: Hát ehhez meg mit szólsz, fater? Ha élne.

Kicsit azért félek, nem tetszene neki. Nem egy nagy hang - így ő, és még legyintene is; volt benne egy kis sznobizmus, azt hiszem.

(Na jó, tényleg olyan rekedtes. De akkor is.)

Ide figyelj, fater! - felelhetném neki. Nem úgy van ám, ez most egy más világ! Nekem pontosan az tetszik benne, hogy hiányzik az a kamu kéró pátosz, szívszaggató teatralitás. (...) És különben is, ´95-ben maga Pavarotti kérte, hogy szálljon be mellé a Bajazzókba; valójában azóta kacsingat ki Bolton a popdalaiból. - Mondjuk ezzel folytathatnám, ha a papám speciel figyelne rám a Turf mögül.

Mindegy most már. Ez is.

Pedig nem akárki ez a Bolton; komolyan. És nagyon szépen játszik a (londoni) Filharmónia Zenekar. Nekem a Federico románca a kedvencem, attól mindig úgy összeszorul, magam sem értem.

Jó kis lemez, bizony. Szeretettel ajánlom mindazoknak, akik belehallhatják a papájukat.

Marton László Távolodó

Sony Music, 1998

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.