rés a présen

„Mintha egy másik dimenzióba kerülnél”

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2024. július 31.

Zene

Ortutay Réka programkoordinátor, Zempléni Fesztivál

rés a présen: Mi a leginkább időtálló a Zempléni Fesztiválban?

Ortutay Réka: A fesztivál legfőbb vonzereje maga a régió: a lankás hegyek, a rendezett szőlőbirtokok, a hegyek között megbúvó, festői szépségű falvak, a hagyományok és szokások, a történelmi múlt, és természetesen az emberek. Célunk, hogy mindezt megmutassuk az ideérkezőknek. A hangversenyek történelmi helyszíneken és borászatokban valósulnak meg. A sárospataki Rákóczi-várban reneszánsz kulisszák közt hallgathatsz koncertet, Golopon, a Vay-kastély udvarán egy tavon elhelyezett színpadot körülülve nem csak a zenében, de a páratlan látványban is gyönyörködhetsz. Kicsit olyan, mintha egy másik dimenzióba kerülnél, ahol nyugalom és harmónia vesz körül.

rap: Hány helyszín van?

OR: Az idén huszonegy településen valósul meg a fesztivál, és ehhez csatlakozik még három borászat, amelyek a Zempléni-hegység lankáin terülnek el. Igyekszünk meghallgatni a települések igényeit, kívánságait, hiszen az is fontos számunkra, hogy ők milyen programot fogadnak szívesen. A nyitó és a záró hangverseny Sárospatakon lesz, de több város, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj is több rendezvénynek ad otthont. A fesztivál legnagyobb értéke éppen a sok helyszín: aki itt tölt egy hetet, biztosan nem fog unatkozni. Változatos helyszíneken hallgathat koncerteket, kóstolhat borokat, ételeket, és ismerkedhet a vidékkel.

rap: Mi lesz a nyitó hangversenyen?

OR: A nyitó hangversenyt hagyományosan a fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar adja a sárospataki Rákóczi-vár udvarán augusztus 9-én, 20 órától. Ezúttal Weiner op. 18-as szvitje, Stravinsky Tűzmadár-szvitje és Gershwin Kék rapszódiája hangzik el. A szünetben pedig a Grand Tokaj Zrt. borait kóstolhatják.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.