Hangadó - rés a présen

„Náthás kissrác a sarokban”

Vámos Katalin csellista

  • rés a présen
  • 2016. november 13.

Zene

rés a présen: Hogyan vezetett az útja az Óbudai Danubia Zenekarba?

Vámos Katalin: A Danubiát, akkor még mint kamaraegyüttest, Héja Domonkos alapította a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. Én néhány évvel az alapítók alatt jártam, így nagy megtiszteltetést jelentett, amikor egyszer kisegítőnek hívtak maguk közé. Nagyon izgultam az első próbán, szinte mindent elrontottam, amit csak lehetett. Biztosra vettem, hogy ez lesz az a zenekar, ahol én soha nem leszek tag. De legnagyobb meglepetésemre továbbra is hívtak maguk közé. Érettségi környékén mondtam Domosnak, hogy tartok tőle, a vizsgák miatt most nem tudok majd megfelelni az elvárásoknak, ezért inkább kérek szépen egy kis ,,szabadságot”. Ő ezt nem akarta meghallani, végül megállapodtunk, hogy mindenképp visszavár. Ez a sikerélmény biztosítja máig a személyes kötődésemet a zenekarhoz.

rap: A zenekar ugyan már elhagyta a nevéből az ifjúsági jelzőt, de kifelé azért így is fiatalos, illetve nemzedéki jellegű. Mennyire érződik ez az együttes belső életén?

VK: Ez a nagyrészt baráti alapon szerveződő társaság, próbateremről próbateremre vándorolva, idővel nagyzenekarrá nőtt és kiépítette a saját közönségtáborát is. Bár volt, aki végül máshol, külföldön vagy szólistaként folytatta az útját, mégis közel azonos korosztályból áll a zenekar alaptagsága ma is. Rengeteg emlék köt össze minket, alig akad köztünk olyan, aki ne értene egy olyan poént, ami a bő húsz­éves múltból merül fel. Mindenki a hétköznapok hasonló tapasztalataival, gondjaival és örömeivel él, ez erősíti bennünk az összetartozást. Többen a kisgyerekes családi logisztika mellett törekszünk a maximális teljesítményre, így senkinek a szeme sem rebben, ha egy náthás-köhögős kissrác rajzolgat próba közben a terem sarkában, amíg anya muzsikál. Hasonló korunkból fakad viszont véleményem szerint az is, hogy a művészi rivalizálás erősen érvényesül. Ez olykor hirtelen indulatok és feszültség forrásává válhat. Az összetartás vágya és az egyéni ambíciók érvényesítése azonos súllyal van jelen. A zenekarban komoly túlerőben vannak a hölgyek, különösen a vonósszólamokban. A nők finomabb, precízebb munkára való hajlandósága bizonyos fokig előny, bár én személy szerint örömmel fogadnék több férfierőt, mert tapasztalatom szerint mind fizikai fölényükkel, mind nagyobb ívekben való gondolkodásukkal fellazítják és hatékonyabbá teszik a munkát.

rap: Melyek lesznek az évaduk legérdekesebb koncertjei?

VK: Három évvel ezelőtt, Hámori Máté szerepvállalásával megújult a zenekar működése. Lendületet hozott, nem ismer lehetetlent, és tőlünk is hasonló hozzáállást vár el. Elkötelezett a gyerekek, a fiatal közönség irányában. Ifjúsági sorozatunkkal iskolákat látogatunk, elsősorban Óbudán, igyekszünk a gyerekek közé csempészni a klasszikus zenét. Ezen az őszön Bélamese cím alatt Bartók műveivel kísérletezünk majd. Az évad két bérletsorozata közül az egyik, amely a Zeneakadémián zajlik, nagy magyar költők verseire van felfűzve. Szeptemberi áhítat címen nyitottuk az évadot, Kosztolányi és Bálint András társaságában. A BMC-be tervezett sorozat már törzsközönséggel büszkélkedik, s mindig egy zeneszerző életét járja körül: Eckhardt Gábor előadásainak kíséretében, aki a huncut részletekre is kitérve mutatja majd be ősszel Bachot, tavasszal pedig az életművész Rossinit.

Figyelmébe ajánljuk