Plácido Domingo fináléja

Otello az alvilágban

Zene

Augusztus közepén több argentin újság is egy Plácido Domingo körül dagadó újabb botrányról cikkezett. Aztán ismét előkerült a nem először hangoztatott vélemény, miszerint a tenorból lett baritonnak ideje hátrébb lépnie.

Augusztus 13-án az argentin rendőrség nagyszabású akcióval kapcsolta le az Escuela de Yoga de Buenos Aires (Buenos Aires-i Jógaiskola) nevű bűnszektát. Több mint ötven helyen végeztek rajtaütést és tizenkilenc személyt tartóztattak le; köztük az alapítót, az Angyal néven ismert Juan Percowiczot. A szigorú hierarchia szerint szervezett szekta – élén a Mesterekkel, alattuk a Zsenikkel, majd a Tanítványokkal – egy tízemeletes fővárosi épületben tartotta összejöveteleit, amelyekhez nem volt szükségük szútrákra, de még jógamatracokra sem. A privát partikon rendszeres volt a csoportos szex, amit a tagok gyerekei is nézhettek. A kilencvenes években egyszer körbeszaglászta ugyan őket a rendőrség, de a kör befolyásos barátai miatt a vádemelésig sem jutottak. (Akkor egy amerikai delegáció járt közben a vezérért, letartóztatását politikainak címkézve.) A szektát most pénzmosással, zsarolással, emberkereskedelemmel és illegális prostitúcióval vádolják, és mivel Argentínában a nagykorúak szexuális kiárusítása nem ütközik törvénybe, ez utóbbi kiskorúak futtatását jelenti. A kör VIP Geisha kódnéven kínálta szexuális szolgáltatásait, ezeket nemzetközi hírességek, cégvezetők vehették igénybe az argentin fővárosban, Las Vegasban, Chicagóban és New Yorkban.

A nyomozati anyag kiszivárgott részletei szerint Domingo huszonhat éve ismerte a szekta tagjait. Domingo egy mexikói lapnak adott interjúban ezt nem tagadta, mi több, a barátainak nevezte őket, akiket azonban félreismert. „Sokéves barátságokról derült ki, hogy csak kihasználtak engem, és ez szomorú” – mondta egy mexikói tévécsatornának. Csakhogy több lap is publikálta azokat a hangfelvételeket, amelyeken maga az énekes hallható. Az egyiken egy magas rangú szektataggal, a zongoraművész Susana Mendelievichcsel beszélget. A felvétel szerint a Domingo hangján beszélő férfi egy, a menedzserei elől gondosan titkolt találkáról egyeztetett. Egy másik felvételen Mendelievich egy Plácido nevű kliensről beszél, akinek ő maga készül örömet szerezni. Egy harmadik lehallgatott hívásban viszont arra panaszkodik, hogy harminc éve próbálják kiépíteni a kapcsolatot Domingóval, aki még mindig nem csatlakozott a szektához.

A hőstenor védelmében illik elmondani: a jógaiskola, amely hírességek megnyerésében látta a siker útját, hosszú ideje igyekezett megnyerni magának Domingót, de Domingo nem állt kötélnek. Több mint 176 ezer órányi hangfelvétel készült harmincöt szektatag mobiltelefonjának lehallgatásával, és többször nem hangzik el az énekes neve. Talán nem is csámcsogott volna rajta az argentin, a spanyol és az amerikai sajtó, ha a veterán művész hírnevét nem tépázta volna már meg a három éve kirobbant #metoo-ügye. Ha az nincs, talán ez a botrány sem szorongatná úgy az énekest.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk