Plácido Domingo fináléja

Otello az alvilágban

Zene

Augusztus közepén több argentin újság is egy Plácido Domingo körül dagadó újabb botrányról cikkezett. Aztán ismét előkerült a nem először hangoztatott vélemény, miszerint a tenorból lett baritonnak ideje hátrébb lépnie.

Augusztus 13-án az argentin rendőrség nagyszabású akcióval kapcsolta le az Escuela de Yoga de Buenos Aires (Buenos Aires-i Jógaiskola) nevű bűnszektát. Több mint ötven helyen végeztek rajtaütést és tizenkilenc személyt tartóztattak le; köztük az alapítót, az Angyal néven ismert Juan Percowiczot. A szigorú hierarchia szerint szervezett szekta – élén a Mesterekkel, alattuk a Zsenikkel, majd a Tanítványokkal – egy tízemeletes fővárosi épületben tartotta összejöveteleit, amelyekhez nem volt szükségük szútrákra, de még jógamatracokra sem. A privát partikon rendszeres volt a csoportos szex, amit a tagok gyerekei is nézhettek. A kilencvenes években egyszer körbeszaglászta ugyan őket a rendőrség, de a kör befolyásos barátai miatt a vádemelésig sem jutottak. (Akkor egy amerikai delegáció járt közben a vezérért, letartóztatását politikainak címkézve.) A szektát most pénzmosással, zsarolással, emberkereskedelemmel és illegális prostitúcióval vádolják, és mivel Argentínában a nagykorúak szexuális kiárusítása nem ütközik törvénybe, ez utóbbi kiskorúak futtatását jelenti. A kör VIP Geisha kódnéven kínálta szexuális szolgáltatásait, ezeket nemzetközi hírességek, cégvezetők vehették igénybe az argentin fővárosban, Las Vegasban, Chicagóban és New Yorkban.

A nyomozati anyag kiszivárgott részletei szerint Domingo huszonhat éve ismerte a szekta tagjait. Domingo egy mexikói lapnak adott interjúban ezt nem tagadta, mi több, a barátainak nevezte őket, akiket azonban félreismert. „Sokéves barátságokról derült ki, hogy csak kihasználtak engem, és ez szomorú” – mondta egy mexikói tévécsatornának. Csakhogy több lap is publikálta azokat a hangfelvételeket, amelyeken maga az énekes hallható. Az egyiken egy magas rangú szektataggal, a zongoraművész Susana Mendelievichcsel beszélget. A felvétel szerint a Domingo hangján beszélő férfi egy, a menedzserei elől gondosan titkolt találkáról egyeztetett. Egy másik felvételen Mendelievich egy Plácido nevű kliensről beszél, akinek ő maga készül örömet szerezni. Egy harmadik lehallgatott hívásban viszont arra panaszkodik, hogy harminc éve próbálják kiépíteni a kapcsolatot Domingóval, aki még mindig nem csatlakozott a szektához.

A hőstenor védelmében illik elmondani: a jógaiskola, amely hírességek megnyerésében látta a siker útját, hosszú ideje igyekezett megnyerni magának Domingót, de Domingo nem állt kötélnek. Több mint 176 ezer órányi hangfelvétel készült harmincöt szektatag mobiltelefonjának lehallgatásával, és többször nem hangzik el az énekes neve. Talán nem is csámcsogott volna rajta az argentin, a spanyol és az amerikai sajtó, ha a veterán művész hírnevét nem tépázta volna már meg a három éve kirobbant #metoo-ügye. Ha az nincs, talán ez a botrány sem szorongatná úgy az énekest.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.