Tartalom

MaNcs 34. évf. 40. sz. (2022-10-06)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.

A szerk.

A szerk.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Fogd és vidd

Hol vannak a betéti kamatok?

Miközben az MNB folyamatosan emeli irányadó kamatát, vagyis azt, amit a nála elhelyezett betéteikre a bankoknak fizet, azoknak eszük ágában sincs továbbpasszolni ezt a saját ügyfeleiknek. Miközben ők már 13 százalékot kapnak a jegybanktól, a mi betéteinkre jó, ha 1–2 százalékot adnak, a folyószámláinkon tartott pénzünket pedig gyakorlatilag kamatmentesen használhatják.

Zöldi Anna

Publicisztika

Mondvacsinált építészet

Hogyan lett az Aranybikából állatorvosi ló?  

„A kortárs magyar építészetnek nemzetinek kell lennie, a régi mindig szebb és jobb, mint az új” – mondta szeptember végén Lázár János építési és beruházási miniszter. Ezzel párhuzamosan beérett az építészeti kultúrharc gyümölcse – a debreceni Aranybika szálló pályázati eredménye új szint a visszaépítések evolúciójában.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Leállni nem lehet”

Tóth István János közgazdász a NER „letelepedett rablóiról” és a korrupcióról

A jelenlegi magyar rezsim a haveri rendszerek közé tartozik, s mint ilyen, korántsem páratlan a világban. A NER égisze alatt létrejött céghálózat örökös növekedésre van ítélve, ha megáll a burjánzásban, az a halálát is jelenti – erről is beszélt nekünk a Korrupciókutató Központ Budapest vezetője.

Magyarország kilátásai a gazdasági válság idején

Belpol

Egy fillér, két fillér

Ahhoz, hogy az állam finanszírozni tudja az energiaimport költségét, hogy csökkenjen az infláció és ne gyengüljön tovább a forint, vissza kell venni mind a lakossági, mind a vállalati fogyasztásból.

Békéscsabán sem bizonyult sikertörténetnek a közétkeztetés kiszervezése

Belpol

A falat adja a másikat

Négyszer is ellátogatott helyi menzákra Békéscsaba független, de a Fideszhez közel álló polgármestere az utóbbi időben. Neki állítólag ízlett, de a Facebookon is megosztott akciója arra utal, hogy baj van. A helyi közétkeztetést nemrég kiszervezték, az új szolgáltatóra azonban sok a panasz.

Belvihar Szegeden

Belpol

Ha nem párja, cimborája

Botka László legközelebbi munkatársával mérkőzött meg a tavalyi ellenzéki előválasztáson Binszki József, akinek a kampányát az önkormányzati portál ostobának, erkölcstelennek minősítette. Most, egy évvel később várospolitikai alpolgármesterként dolgozhat tovább – ha megválasztja a közgyűlés.

Zene

Nekrológ

Zene

A mesterterv tudója

Pharoah Sanders (1940–2022)

Amióta világ a világ, sok zenész sokféle műfajban igyekszik megragadni, kifejezni és átadni a „metafizikait”, de ez csak különleges pillanatokban rezonál a hallgatókban úgy, ahogy az előadó szeretné. Amikor Pharoah Sanders szeptember 24-én meghalt, rengetegen reagáltak így: „Köszönjük a spirituális élményt!” A jazzhagyomány egyik őrzőjének tekintett, olasz származású amerikai szaxofonos, a nagy tudású Joe Lovano például ezt írta: „Megvilágosítottál előttünk túlvilági helyeket a kozmikus kifejezéseiddel.”

Plácido Domingo fináléja

Zene

Otello az alvilágban

Augusztus közepén több argentin újság is egy Plácido Domingo körül dagadó újabb botrányról cikkezett. Aztán ismét előkerült a nem először hangoztatott vélemény, miszerint a tenorból lett baritonnak ideje hátrébb lépnie.

Színház

ZSINÓRPADLÁS melléklet – interjú

Színház

„Mint a színész, a szöveg vagy a zene”

Nagy Fruzsina jelmeztervező

Szamurájjelmez tojástartókból, babakocsivá alakuló menyasszonyi ruhák, szkafanderek, időjárás-jelentésnek öltözött meteorológus dicséri munkáját. A Soharóza előadásai nem divatbemutatók, hanem „catwalk-koncertek”, zenével, extrém outfitekkel és sok humorral. A Keleti blokk premierje után beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS – interjú

Színház

„Míg áll a ház”

Molnár Piroska színész

A magyar színjátszás e kétségtelen nagyasszonyával ezúttal generációk találkozásáról, életösszegzésről, a kaposvári évekről, filmezésről és sorozatforgatásról beszélgettünk, de szó esett arról is, hogy miért áll ki a fontos ügyek mellett.

ZSINÓRPADLÁS – A Zöld Szamár rövid tündöklése

Színház

„Mintha nem értették volna”

Az 1920-as években a kísérleti színház ismeretlen fogalom volt Magyarországon. Ezen próbált változtatni néhány lelkes művész, de még csak ki sem fütyülték őket.

Kritika

ZSINÓRPADLÁS – kritika

Kritika

Tartsd szárazon a tésztát!

Kenyértörés

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

ZSINÓRPADLÁS – kritika

Kritika

Nemesítő idő

Göncz Árpád: Mérleg

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

ZSINÓRPADLÁS – kritika

Kritika

Ki a hülye?

Fajankó

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

ZSINÓRPADLÁS – kritika

Kritika

Egy doboz lenne

Alexis Michalik: Történetőrző

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

ZSINÓRPADLÁS – kritika

Kritika

Túl sok

Bálna

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Film

Kritika

Nem alszik

Tom George: Ecc, pecc, ki lehetsz?

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Könyv

Kritika

Hogy igaz legyen

Katrine Marçal: Tényleg nincs ingyenebéd?

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Film
Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Peter von Kant

François Ozon első sikerét Rainer Werner Fassbinder darabjának adaptációjával aratta (Vízcseppek a forró kövön, 2000)

Visszhang: film

Visszhang

Esemény

Az ígéretes tehetségű fiatal lánynak minden esélye megvan rá, hogy bekerüljön az egyetemre.

Visszhang: színház

Visszhang

Hűvös

A hazai roma színházi reprezentáció erős bázisa, a Nyári Oszkár vezette Karaván Színház két éve volt 20 éves, de a Covid miatt nem tudtak ünnepelni.

Visszhang: koncert

Visszhang

Kings of Convenience

Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe minden csinnadratta nélkül vonult be a Müpa színpadára.

Interaktív
Tudomány

Magyarországon pusztító erdőtüzek

Tudomány

Lángok kora

A kaliforniai, ausztráliai, dél-európai erdőtüzek megrázó képei az idén nyáron Magyarországon is valósággá váltak a példátlan aszály következtében. A természetvédelmi szakértők szerint ideje változtatni erdőgazdálkodási szokásainkon, de globálisan is új megelőzési és mentési stratégiákra lenne szükség.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Ősz a tányéron

Aszalt gyümölcsös dinsztelt savanyú káposzta héjában sült krumplival (esetleg egy kis füstölt marhanyelvvel)