Koncert

Ma is ugyanaz – Tankcsapda az A38 hajón

  • Kovács Bálint
  • 2011. december 22.

Zene

Hiába szól a Tankcsapda jó néhány éve már egy másik közönséghez, mint tíz évvel ezelőtt, hiába nem tudják már megszólítani azokat az újabb dalszövegek, akik nem az utolsó három-négy lemez miatt szerettek bele a zenekarba, azért valahogy mindig sikerül lekenyerezniük a legkiábrándultabb exrajongót is: hol egy interjúval, hol pedig egy, csak az első négy lemez számaira fókuszáló klubturnéval. Most hirtelen felindulásból a ’csapda közönségéhez mérten mikroszkopikus méretű A38 hajóra szerveztek egy olyan koncertet, ahová be sem engedtek annyi embert, ahányan még épp elfértek volna, hogy meglegyen a hamisítatlan klubhangulat – per pillanat nehéz ennél szimpatikusabb dolgot elképzelni (annak persze, aki befért). Már csak azért is, mert így nem lehetett sem gigantikus látványshow, de még egy kis pirotechnika sem – a süllyedő hajón játszó zenekar képét jobb meghagyni a Titanicnak.

Ilyenkor látszik a legjobban, ami azokból a bizonyos interjúkból vagy klubbulikból is ki-kiérződik: hogy ez alapvetően még mindig ugyanaz a zenekar, amelyiket tíz, tizenöt vagy huszonkét éve megszerettünk. Ugyanaz a kőegyszerű lelkesedés a rockzene iránt, ahogy a tökéletesen eltalált klasszikus számok is ugyanazok akkor is, ha mondjuk a Köszönet, doktor vagy a Szappanopera közben jobb kimenni egy újabb sörért, átadva a helyünket azoknak, akik meg az ősrégi, metálba oltottan eddás, koncerten eddig szinte sosem játszott Rohadt a hely darabbal nem tudnak mit kezdeni. Mert ilyen számokat is elővettek, hogy tényleg ne legyen oka senkinek panaszra: egy Bárány, egy Rock and Roll rugója vagy a dobozgitáros Egyszerű dal miatt már megéri koncertre menni.

Noha a közönség mintha nem értett volna egyet ezzel: hogy miért álldogálta végig mindenki mozdulatlanul a Jönnek a férgeket és a Legjobb mérget, megmagyarázhatatlan. Pontosabban a minimális pogót látva a fejeket satuba fogó százhúsz kilós biztonsági őrök megpróbálták elmagyarázni a dolgot, de ezzel a legjobb szándékuk ellenére sem javítottak a koncert gyalázatosan pipogya hangulatán.

A38 hajó, december 21.

Figyelmébe ajánljuk