Tiltott gyermekmunka miatt bírságolták meg a Kelly Family egyik tagját

  • MTI
  • 2021. február 12.

Zene

A német törvények alapján nem fért bele az, hogy Angelo Kelly négyéves gyermekét is felléptette egy koncertjén.

Háromezer euró (több mint egymillió forint) pénzbírságra ítélték Németországban Angelo Kelly folkénekest, a The Kelly Family folkdinasztia tagját, mert egy 2019-es bajorországi koncertjükön fellépett legfiatalabb gyermeke, az akkor négyéves William és ezzel megsértették a gyermekmunkára vonatkozó szigorú német törvényeket.

 "A koncert alkalmával a William nevű gyermek legalább 30 percig tartózkodott a színpadon, az együttes többi tagjával együtt zenélt és énekelt, sőt saját dalt adott elő. A társulat ezzel megsértette a fiatalkorúakat védő német munkaügyi jogszabályt" - indokolta a büntetést pénteken a hassfurti közigazgatási bíróság.

    A főleg Európában, különösképp Németországban népszerű folkegyüttes 2019 nyarán egy este Frankföldön, az eberni Eyrichshof kastélyban adott szabadtéri koncertet, amelyen a kisfiú egy gyermekgitáron játszva elénekelte a What a Wonderful World című számot. Szőke haját lófarokba kötötték, a fellépők közül egyedüliként fejhallgatót viselt, vélhetően a zajártalom elleni védekezésül.

    Egy korabeli sajtótudósítás szerint "a több mint kétórás koncert szünet előtti fénypontja volt a What a Wonderful World című dal előadása, amikor a kis William gyermeki hangjával könnyeket csalt a közönség szemébe".

    Az apa, a 39 éves Angelo Kelly közölte, hogy fellebbezni fog és minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog az ítélet ellen. A zenész hangoztatta, hogy gyermekei jóléte a legfontosabb számára és soha nem kötelezték színpadi szereplésre Williamet. "Valahányszor színpadra lépett, a saját akaratából tette" - mondta.

    William a legfiatalabb Angelo Kelly öt gyermeke közül.

    A német jogszabályok tiltják a 15 éven aluliak foglalkoztatását. Három-hatéves gyermekek akár napi 2 órán át is felléphetnek zenei előadásokon vagy ilyenek próbáin, de csak a hatóságok kivételes engedélyével, csak 8 és 17 óra között. A kis William 20.20-ig volt a színpadon a bíróság megállapítása szerint.

    Korábban 5000 euró bírságot róttak ki Angelo Kellyre, a bíróság ezt csökkentette 3000 euróra. A bíró szerint az eset tipikus példája volt a gyermekmunkára vonatkozó jogszabályok kijátszásának, ráadásul William "függőségi viszonyban" állt apjával.

Figyelmébe ajánljuk