rés a présen

„Valami egészen izgalmasat”

  • rés a présen
  • 2022. január 26.

Zene

Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző, a Modern Art Orchestra (MAO) művészeti vezetője

rés a présen: Különleges ősbemutatóra készül a Modern Art Orchestra 2022. február 3-án a Pesti Vigadóban. A magyar zenetörténet óriásai előtt tisztelgő sorozat második, Fölszállott a páva című része Kodály Zoltánt idézi meg. Kodály mely művei ihlették a műsort?

Fekete-Kovács Kornél: Kodály munkásságával általános iskolás koromban találkoztam először az énekkarban, ahol minden héten egy alkalommal énekeltünk kórusműveket. Amikor eldöntöttük a zenekarral, hogy Kodállyal szeretnénk foglalkozni, egyértelmű volt számomra, hogy a kórusművei lesznek műsoron. Sajnos az énekkari kultúrát hátrahagyva, a zenei pályám során nem volt közvetlen kapcsolódásom a kodályi életműhöz. Ez a bemutató viszont megteremtette a lehetőséget, hogy a kapocs újból létrejöhessen. Amikor a Fölszállott a páva koncertanyagát válogattam, fontos szempont volt, hogy szerepeljenek a műsorban emblematikus darabok, de közben azért végig követhető legyen időrendben Kodály életműve. És persze a gyermekkoromat idéző darabok sem maradhattak ki a repertoárból.

rap: Az eredeti kórusművek mellett a Modern Art Orchestra szerzőinek friss darabjai is elhangoznak. Mi jellemzi ezeket a műveket, mennyire dzsesszesek?

FKK: Abban az értelemben, ahogy Kodály Zoltán beszélt a saját korában a dzsesszről, semennyire sem. Inkább a kortárs klasszikus zene komplexsége és diverzitása jellemző erre az anyagra, ráadásul ezek a darabok egyértelműen a valódi magyar népzenei gyökerekből táplálkoznak. Fontos, hogy dzsesszzenészként is hozzányúlhatunk ezekhez. Akár Bartókkal, Kodállyal, vagy terveink szerint később Ligetivel, Dohnányival foglalkozunk ilyen behatóan, az egyik legfontosabb része a munkának, hogy ezektől a szerzőktől nagyon-nagyon sokat tanulunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk