Tartalom

MaNcs 34. évf. 04. sz. (2022-01-27)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szputnyikon Putyinhoz

Február elsején Magyarország miniszterelnöke Moszkvában vizitál Putyin elnök úrnál. Szijjártó Péter a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint négy témát fognak érinteni.

A szerk.

A szerk.

A csodalabda

Adott a kultúra testinek rendesen Magyarország a múlt héten. Mondjuk, szombaton könnyű volt, hisz a Magyar Zene Házának nevezett létesítmény – legyen ma bármilyen is – eleve bűnben fogant, az átadásán történtek tehát csupán a NER rendes üzletmenetének képezték a méltó részét.

A szerk.

A szerk.

Magaskultúra

Kola József (1900–1967) méltatlanul elfelejtett alakja a magyar könnyűzenének, pedig tíz operettet és több mint kétszáz dalt írt, egyebek mellett az Ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát című örökzöldet.

Publicisztika

Lőrincz Balázs Bendegúz

Publicisztika

Pénzt vagy életet

Mit ér az ember, ha magyar?

Mennyit ér egy magyar élet? A jelek szerint nem túl sokat. Rongyos 20 ezer eurónál mindenképpen kevesebbet. Ezt később levezetem, de előbb jöjjön az apropó.

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles  

Viszonylatok: 32-es busz, Göncz Árpád városközpont – Örs vezér tere (és vissza)

A 91-esen nyugodtan elalhatok (Györe Balázs)

Nincs alvás! Pompásan buszozunk (Garaczi László)

Belpol

Interjú

Belpol

„Egyszer csak bevágott az atombomba”

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Völner–Schadl-ügyről

A tavaly év végén nyilvánosságra került ügy, amely az igazságszolgáltatás felső szeletét érinti, leginkább a NER kontraszelekciós káderpolitikájáról árulkodik. Ligeti Miklós szerint a véletlennek is nagy szerepe volt abban, hogy az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát is elérte a nyomozás.

Tiborcz István érdekeltségébe került a Gránit Bank

Belpol

Megkapta a magáét

„Zöldmezős” bankból részben állami tőkeemelésekkel erősödött meg, majd a vállalati hitelezéssel a NER-közeli üzletekbe is beírta a nevét a Gránit Bank, Tiborcz István új szerzeménye.

Készül az ellenzék szociális programja

Belpol

A háló foltozása

Duplájára emelnék a családi pótlékot, munkaviszonyként ismernék el az otthonápolást, leállítanák a kilakoltatásokat, bérlakásokat építtetnének. Egyebek közt ezeket ígéri az ellenzék szociális programja. Mi az, amit megtartanának a jelenlegi rendszerből és mi az, amit az első nap megváltoztatnának?

Interjú

Belpol

„Be kell érkeznie az árunak”

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a „farhátrendelet” hatásairól

„A piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” több élelmiszer árát február 1-jétől három hónapra maximálta a kormány. A rendelet kimondja, hogy ez idő alatt a kiskereskedők nem adhatják drágábban a tej, a liszt, az étolaj, a cukor, a sertéscomb és a csirkemell (meg a far-hát) bizonyos fajtáit annál, mint 2021. október 15-én. A „főkereskedőt” arról kérdeztük, miként érinti ez a kis- és nagyboltosokat.

Külpol

A Pegasus Lengyelországban

Külpol

„Minden törvényes volt”

„Mi az a Pegasus”? – kérdezte december végén csodálkozva egy magas rangú lengyel kormánytisztviselő. „Természetes, hogy használjuk a bűnözők ellen – mondta alig pár nappal később egy még magasabb rangú kollégája –, de az hülyeség, hogy politikusokat hallgattunk volna le.” Hetek óta folyik a hárítás, ködösítés, de nem veszett el a remény arra, hogy minden kiderüljön.

Kritika

Könyv

Kritika

Korhangok

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

A könyv felépítése követi a szerző eddigi könyveinek logikáját. Most két barátnő levelezése adja a történet gerincét, a róluk szóló részekkel váltakozva látjuk az egymásnak szánt soraikat. Egymás tükrei ezek az írások, amikor a „valóság” és a leképzett valóság között támad feszültség. 

Könyv

Kritika

Sorompók közt

Szilágyi Márton: A magyar romantika ikercsillagai – Jókai Mór és Petőfi Sándor

„Fölléptél. Ez engem megujit, / Hogy a sorompók közt ketten állunk. / Most, barátom, küzdjünk, hadd legyen / Győzedelmünk vagy vitéz halálunk!” Ezzel a szakasszal zárta Egy fiatal íróhoz című 1845-ös versét Petőfi Sándor, s a beazonosítható címzett, Jókai Mór (azaz akkor még Jókay Móric) voltaképpen azóta is ott áll hajdani pápai diáktársa mellett.

Könyv

Kritika

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

Stephen Berkman: Predicting the Past – Zohar Studios: The Lost Years

A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült 30×37 centiméter méretű, három és fél kilós, műnyomó papírra nyomtatott album telis-tele egész oldalas, szépiabarna színben tartott álomszép fotókkal, rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

Animációs film

Kritika

Házmegesz

Egy ház, három család

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

Film

Kritika

Történelmi tapas

Pedro Almodóvar: Párhuzamos anyák

Apából alig, ám anyából sokféle van Almodóvar új filmjében.

Kiállítás

Kritika

A tigris és a macskák

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.

Rádió

Kritika

Bajnokok reggelije

Elindult a Sportrádió

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Színház

Kritika

Pusztába kiáltott borsó

Paddy Chayefsky, Lee Hall: Network

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Zene

Nekrológ

Zene

Autóval Texasba  

Wilheim András (1949–2022)

„A mester úgy beszélt, mint egy fizikatanár, ez érthetően bosszantotta a zenetudóst, aki amúgy is kevés híján matematikus lett. Ekkor tettre szánta el magát ő, és teljes testével átölelte a lámpa hosszú vasát, s elébb együtt remegett emevvel, hogy aztán egyre kevésbé mozduljanak, és hogy ő majd mozdulatlanul ziháljon. »Talán… talán a széllökésektől…« András kapitány szeretettel csóválta szép gótikus fejét, kezét a mester vállára tette: »De segg vagy!« Pardon.”

Esterházy Péter: Termelési regény

Interjú

Zene

„Terjed egy természetes nőkép”

Barkóczi Noémi énekes-dalszerző

Többévnyi kihagyás után tért vissza a zenéléshez Barkóczi Noémi, az év végén megjelent Dolgom volt 2021 egyik legerősebb magyar lemeze lett. Hétköznapi szituációkból kiindulva énekel generációs érzéseket, és arról is van mondanivalója, hogy milyen manapság introvertált nőként zenélni.

Film

Nekrológ

Film

Amerika hangja

Peter Bogdanovich (1939–2022)

Klasszikus filmes polihisztor volt, aki az ízlését még filmkritikusként csiszolgatta, de végül elkerülhetetlenül beszippantotta a filmcsinálás. Karrierjében különös módon keveredett a szent és a profán: végig megmaradt a filmelmélet és a filmtörténet iránti vonzalma, pályáját az amerikai film második aranykorában kezdte, mely adós volt az európai újhullámoknak.

tévésmaci

Film

Kakasdiadal

Amikor Sztupa és Troché Amszterdamból Valenciába repültek, minden simán indult.

Színház

Interjú

Színház

„Ami éppen érdekelt”

Vilmányi Benett színész

2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd azonnal a Radnóti Színházhoz szerződött, de két év után továbblépett. Jelenleg drámapedagógusként dolgozik, és tető alá hozott egy monodrámát 1 V 1 címmel arról, hogyan vált középiskolás korában egy rasszista csoport hangadójává.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A professzor és az őrült

A szótárszerkesztők köztünk élnek, a világra jönnek, szótárt szerkesztenek, majd távoznak közülünk, ám munkásságukról csak ritkán emlékezik meg Hollywood.

Visszhang: film

Visszhang

Justine

Valami fogadás lehet a dologban.

Visszhang: színház

Visszhang

Szülőfalum, Pest

Fesztbaum Béla a zenés színházi estek specialistája, készített már darabot Seress Rezső dalaiból, Kosztolányi írásaiból, és alapító tagja a GRUND nevű vígszínházi zenekarnak is.

Visszhang: tánc

Visszhang

Tavaszi áldozat

Xavier le Roy francia koreográfus a vezénylés lehetséges formáira írt önálló koreográfiát.

Visszhang: könyv

Visszhang

Vanessa Springora: Bele­egyezés

1990-ben a kor népszerű írója, Gabriel Matzneff (a Beleegyezés G.-je) egy irodalmi tévéműsorban beszélt új könyvéről, amelyben fiatal lányokkal folytatott szexuális kalandjait részletezte.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/4.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Lokál

Kispecások küzdelme a Maty-érért

Lokál

Kifogta, hazavitte

A szegedi Maty-éri víztározóra az idén éves engedélyből csak olyat lehet váltani 20 ezer forintért, amelynek birtokában is vissza kell engedni az összes kifogott őshonos halat. Tavaly a 32 ezer forintos jeggyel még haza lehetett vinni 40 darab pontyot. A horgászok aláírást gyűjtenek, de hiába, mert üzlet abban van, ha a hal életben marad és óriásira hízik.

Bűn

Kik és miért kínozzák az állatokat?

Bűn

Élet-halál urai

Felakasztotta, elvágta a torkát, autója mögött vontatta. Köztünk élő emberek követnek el ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeket – állatok ellen. A közvélemény felháborodással fogadja a nyilvánosságra jutó eseteket, a szigorú büntetések azonban rendre elmaradnak, pedig szakértők szerint, aki állatot kínoz, az később embert is bántani fog.

Időseket célzó online átverések

Bűn

Fényes nappal

Már nemcsak az ajtón bekopogó „unokázós” csalóktól, hanem az online átverésektől is féltenünk kell a nagyszülőket. Egyre több idős ember használja rendszeresen az internetet, a netes biztonsággal kapcsolatos edukációból mégis rendre kimaradnak.

Gasztro