Valerij Panyuskin - Mihail Zigar: Gazprom - Az orosz fegyver (Könyv)

  • B. I.
  • 2008. június 5.

Zene

Valerij Panyuskin - Mihail Zigar: Gazprom - Az orosz fegyver Az újságíró szerzőpáros egyik tagja, Panyuskin a Gazprom-kötet előtt a jelenleg börtönbüntetését töltő orosz oligarcháról, Mihail Hodorkovszkijról írt könyvet, akinek az ártatlanságáról bevallottan is meg van győződve. Munkája azonban ezzel együtt is élvezetes olvasmány, az pedig kifejezetten rokonszenves, hogy elfogultságát a szerző nem is titkolja. A Gazprom-téma ugyancsak remek választás: a világ növekvő energiaéhsége és ezzel párhuzamosan az apadó készletek miatt az orosz cégóriás világpolitikai tényező lett, az orosz nagyhatalmi törekvések legfőbb aduja.

Valerij Panyuskin - Mihail Zigar: Gazprom - Az orosz fegyver Az újságíró szerzõpáros egyik tagja, Panyuskin a Gazprom-kötet elõtt a jelenleg börtönbüntetését töltõ orosz oligarcháról, Mihail Hodorkovszkijról írt könyvet, akinek az ártatlanságáról bevallottan is meg van gyõzõdve. Munkája azonban ezzel együtt is élvezetes olvasmány, az pedig kifejezetten rokonszenves, hogy elfogultságát a szerzõ nem is titkolja.

A Gazprom-téma ugyancsak remek választás: a világ növekvõ energiaéhsége és ezzel párhuzamosan az apadó készletek miatt az orosz cégóriás világpolitikai tényezõ lett, az orosz nagyhatalmi törekvések legfõbb aduja. Panyuskin és Zigar rengeteg embert - többek között volt miniszterelnököt, minisztert, oligarchát - megszólaltatott, egy rakás írott forrást földolgozott, s az így összeszedett információtömeget könnyen emészthetõ formában tálalta. Döbbenetes titkok megfejtését ne várjuk a kötettõl - de azért az orosz politika mindennapi mechanizmusáról, az ottani média manipulációiról, Jelcin, Csernomirgyin, Berezovszkij meg a többiek hatalomgyakorlási technikáiról így is sok mindent megtudunk. A könyv nemegyszer elkalandozik voltaképpeni tárgyától, helyenként a kelleténél többet fecseg, de mindezt lendületes, szórakoztató stílben teszi. Ha annak tekintjük, ami - valóságalappal is rendelkezõ anekdotagyûjteménynek -, nem csalódunk benne. Sõt, ha ahhoz van kedvünk, akár borzongva rácsodálkozhatunk Oroszországra is, hogy "nahát, mik vannak?!".

Fordította Goretity József. Kalligram, 2008, 264 oldal, 2500 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk