A vad banda 2.

A szerk.

Alig telt el két hét az ún. "Konzultációs Tanács" létrejöttét ünneplő szerkesztőségi közleményünk óta, máris nyakunkon az újabb, mindenre elszánt nyugdíjaskommandó.

Alig telt el két hét az ún. "Konzultációs Tanács" létrejöttét ünneplő szerkesztőségi közleményünk óta, máris nyakunkon az újabb, mindenre elszánt nyugdíjaskommandó. Na ja, valakiknek bizonyára meg kéne végre menteni ezt a szélfútta nemzetet, de speciel ők még maradhattak volna szinekúráik hűvösében. A harmadik magyar köztársaság soros hét törpéje a múlt héten kiadta az új lakitelki nyilatkozatot. Für Lajos, Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Kis Gy. Csaba és Lezsák Sándor kambekkjének motívumai némileg körvonalazatlanok ugyan - már ha túltekintünk a rájuk mindig is oly jellemző nemzetmentő dühön -, de lehet, annyi is elég volt nekik, hogy Pozsgayék nekibuzdulását a kelleténél kevesebben röhögték körbe, s különböző tévékben is módjuk nyílt pár napig haknizni. Hisz ha nem így van, megint csak Orbán Viktor daliás alakját kell sejtenünk a menedzseri székben; alighanem fenntarthat valahol egy "Kalandos 'szidő" nevű rekreációs központot, ahol a többé vagy kevésbé virulens beutaltakat a nyilvánosság előtti marháskodásra trenírozzák.

Ugyanakkor nem lennénk igazságosak a lakitelki alapító atyákkal, ha felidézetlenül hagynánk mondandójukat, bár azok érdemi vizsgálatáról - érthető okból: nem egészségügyi közlöny ez - lemondunk. Közállapotaink nyomorúságosak, az ország obskúrus érdekcsoportok, külföldiek, hazai spekulánsok martaléka, a maradék földet épp most árusítják ki (na kik? és kiknek?), a nemzet bizonytalan öntudatában, a felsőoktatás szétverve, és különben is, túl sok a valóságshow a tévében... Ismerős lózungok, konkrétum nélkül, ahogy az már lenni szokott.

Kinyilatkoztatásuk döntő indoka a decemberi népszavazás, immár nem hallgathattak tovább - ezt a pár hónapot azóta persze csak kibírták valahogy.

"E húzónevek funkciója nem több, mint üres és ostoba nosztalgiát ébreszteni a hülyének tekintett tömegekben..." - írtuk nevezett cikkünkben, s most se mondhatunk mást. A Fidesz háza táján használatos marketingstratégia szerint, ha lehet vevő Pozsgayra, tán Für Lajosra is akad (a Csurka iránti rétegigény különben is bizonyított). A kormány ekézése és a könnyen dekódolható spekulánsozás mellett még arra is maradt erejük hőseinknek, hogy belerúgjanak egyet Dávid Ibolyába - ez nyilván a stage-passhoz kellett, s csak a vak nem látja, hogy direkt a szerencsétlen MDF és a még nyomorultabb MDNP összeborulására időzítették, felőlünk csinálják.

De nem feledkezhetünk meg arról, hogy kik is ezek a derék hadastyánok. Azok, akik rögtön a rendszerváltozás után, demokráciánk legszebb szakaszában ezt az országot legalábbis rossz pályára állították. Hódítsuk vissza Magyarországot! - harsogja friss jelmondatuk.

Majd, ha fagy!

Figyelmébe ajánljuk