Tartalom

Narancs XVII. évf. 15. szám (2005-04-14)

A szerk.

A szerk.

A vad banda 2.

Alig telt el két hét az ún. "Konzultációs Tanács" létrejöttét ünneplő szerkesztőségi közleményünk óta, máris nyakunkon az újabb, mindenre elszánt nyugdíjaskommandó.

A szerk.

Két bukás közt

Az alkotmánynak azon mondata, hogy "a köztársasági elnök megtestesíti a nemzet egységét", nyilvánvalóan képes beszéd, költészet, s mint ilyen, jogi normaszövegben nehezen értelmezhető.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Jimmy Waltke filozófiája

Egy személy cselekvését a klasszikus filozófia és a köznyelv szerint akkor nevezzük tudatosnak, ha tevékenysége során észreveszi és kijavítja a hibákat, és képes hasznot húzni mások példájából.

Publicisztika

Publicisztika

Nemzeti gyászlicit

Tán a kelet-európai kommunista rezsimek bukását segítő világpolitikust sirattuk? A közelmúltban elhunyt Ronald Reagannél senki nem tett többet a szovjet blokk összeomlásáért, a nemzeti gyász mégis elmaradt, közjogi méltóság talán nem is járt a temetésén.

Belpol

Belpol

Égni kell - Gyufagyári helyzetkép

Ami nekünk Irinyi János 1836-os "zajongásmentes" biztonságija, az a svédeknek a Lundström fivérek 30 évvel későbbi, "Tree Stars Matches" néven világhírűvé lett faskatulyája. A gázos és benzines öngyújtók elterjedése ellenére az egyetlen hazai, Szegeden működő gyufagyár (de inkább a benne működő svéd tőke) úgy döntött: áruját minőségi termékké és nem utolsósorban reklámeszközzé teszi.

Belpol

Sok hűhó - Adóreform-javaslatok

bizottság javaslatai egyáltalán a parlament elé kerülnek-e. Az ellenzék helyből elutasította az egészet, de a koalíciós partner SZDSZ sem támogatta. Ne csodálkozzunk: a bizottság javaslatai semmiféle reformot nem tartalmaznak.

Belpol

Kis zöld manók - ötéves a Védegylet

A 2000 áprilisában, a Roosevelt téri fák kivágása elleni önleláncolós demonstrációval debütáló Védegylet 2005-ben Sólyom László személyében jelöltet javasolt a köztársasági elnöki tisztségre. Az évek során a honi ökopolitikai mozgalom meghatározó szellemi műhelyévé fejlődő egyesület ezzel a kezdeményezéssel a szélesebb nyilvánosság számára is érzékelhetően ellépett a nagypolitika irányába. Cikkünkben a szervezet célkitűzéseit és tevékenységét vizsgáljuk, illetve annak esélyét, hogy a Védegyletből idővel kinőhet egy valódi zöld alternatívát kínáló politikai párt.

Külpol

Külpol

A nagy zsákmány - Belga gyarmatosítás

Míg Brüsszel eurohivatalnokai az unióval kelnek és fekszenek, a belgák történelmük egy sötét, eddig nem sokat hánytorgatott darabját emésztgetik. Pár hete a Belga Királyi Közép-Afrika Múzeumban időszaki kiállítás nyílt Kongó emléke - A gyarmati időszak címmel.

Külpol

Egy sor szalma, egy sor nád - A stabilizálódó Irak

Két hónapig tartó háttéralkuk és egyeztetések után a múlt héten szinte lavinaszerűen osztották ki az új iraki kormányzati posztokat. A rendszer pontosan azért jó, amiért rossz. Az etnikai-vallási közösségek kiegyensúlyozására törekszik - ám azzal, hogy a politikai cselekvés alanyának épp e közösségeket teszi meg, ki is élezheti konfliktusaikat. Sőt - a semmiből is képes szembenállást csinálni.

Zene
Könyv

Könyv

Dzsingisz-klán (A mongolok titkos története)

Ha a középkori Kínában nem becsülik meg a tolmácsokat, s nem készítenek számukra szószedeteket a szomszédos népek nyelvéből, vagy ha a százéves mongol uralom után a kínai államhivatalnok azzal foglalkozik, hogy a gyűlölt megszállók összes kulturális emlékét eltörölje, akkor A mongolok titkos története néven ismertté vált krónika ma aligha képesztené el olvasóit.

Könyv

Mózes és testvérei (A bibliás tenger)

A Biblia a huszadik században is egyik ihletforrása maradt a költészetnek: erről tanúskodik ez az antológia, amely újabb kori költőink olyan verseiből kínál bő csokrot, amelyek az "szövetség alakjaival, szerzőivel - s általában szellemével - állnak összefüggésben.

Könyv

Keresd a nőt!

Antje Windgassen: Szövetségben a hatalommal - A diktátorok feleségei

Ha elmebeteg császár, véreskezű uralkodó vagy napszemüveges tábornok kerül szóba, sokan felsóhajtanak: áldott ember lett volna, ha nincsen az asszony! Persze, a rémséges diktátorfeleség - aki az uralkodás idején csupán repialak a tribünön - általában csak a bukást követően kerül előtérbe, és gyakran előfordul, hogy a közvélemény hajlamos minden mocskot a nő nyakába önteni.

Könyv

Klasszikusok félidőben - A magyar zenei könyvkiadás

Az utolsó jeles időszak a hatvanas évektől nagyjából 1985-ig tartott, amikor a Zeneműkiadónál dolgozni vagy ott publikálni rangot jelentett. Az állami szakkiadó 1990-es évek elején beteljesedő végzete, zenei könyvkiadási ágazatának megszüntetése egy sok szempontból komor hangulatú jövőképet vetített előre.

Könyv

Nagy türelem

Dag Tessore: A háború misztikája

A fiatal (1975-ben született) olasz egyháztörténész - nem mellesleg a magyar história kutatója is - munkájában a "szent háborúk" tanainak az elemzésére vállalkozott.

Könyv

Ludaskása

Grendel Lajos: Mátyás király New Hontban

Na igen, ha az embernek se szakmája, se iskolája, jobb, ha talál magának egy kurvát. Tudniillik olyan hivatásosat. Aki megkeresi neki a pénzt. Mert ebben a rohadt mai világban pénz nélkül csak a baj van, nem mintha egy one woman show-ként működő kupleráj annyit hozna a konyhára, hogy attól a baj csak úgy hanyatt-homlok szelelne el. De a kicsit is meg kell becsülni.

Film

Film

"Az ágyban senki sem világsztár" - interjú George Michael énekessel

20 évesen tört be a szakmába a Wham! élén, 24 évesen lett világhírű szólólemezével, a Faith-vel. Most 41. Nemrég bejelentette, hogy visszavonul. Búcsúzásként egy megdöbbentően nyílt számadást hagy maga után. A George Michael - A Different Story című dokumentumfilm bemutatója előtt beszéltünk a berlini filmfesztiválon.

Tranzit
Lélek

Lélek

Nem állunk meg a valóságnál (interjú Beata Bishop pszichológussal)

Magyarországot 1948-ban hagyta el családjával. Angliában telepedett le, újságíró lett, közben pszichológiai tanulmányokat folytatott. ' volt az első nő, aki a BBC World Service-nél vezető anyagot (feature) készíthetett, de 1979-ben súlyos rákbetegsége véget vetett rádiós pályafutásának. Egy speciális diétaterápia segítségével két év alatt meggyógyult. Azóta pszichoterápiával foglalkozik, a transzperszonális pszichológia (TP) elkötelezettje (lásd keretes írásunkat), Magyarországon ő honosította meg az ún. transzperszonális személyiségfejlesztő tréningeket (transpersonal workshop - TPW).

Tudomány

Tudomány

Így nem lettem milliomos (Vetélkedő)

Letolt gatyával állok az öltönybolt próbafülkéjében, mikor megcsörren a telefon a fogason lévő kabátban. "Anikó vagyok a Legyen ön is Milliomos! vetélkedőből, örömmel értesítem, hogy számítógépünk kisorsolta önt. Volna pár perce néhány kérdést megválaszolni?" - kérdi a kedves női hang.