A szerk.

Ha eljön az ideje

A szerk.

Úgy kezdődött, hogy Matolcsy György jegybankelnök „annyira irtózott az átlagemberek közelségétől”, hogy rendőri védelmet kért.

Csakhogy a korabeli hírek szerint Orbán körberöhögte, mire Matolcsy kicsit duzzogva a Nemzeti Bank egyik cégeként létrehozott egy biztonsági szolgálatot, aminek parancsnokává Sólyom László egykori főtestőrét tette meg. Az sem zavart senkit – már Orbánt sem –, hogy Marosán Attila épp aktív rendőri szolgálatát töltötte, ilyenformán vezénylés útján került a Matolcsy-gárda élére. Így ment ez tehát már 2014-ben is; alezredes úr, kérlek, te holnaptól a bankelnök úr alatt szolgálsz, reggel jelentkezz új állomáshelyeden, lelépni. Nem volt olyan komoly az a körberöhögés.

Aztán idén februárban a Magyar Közlöny tájékoztatott a csodálatos hírről, miszerint a jegybank egyik biztonsági cége (ekkor már legalább kettő volt neki) vásárolt 112 darab Parabellumot és hozzá 200 ezer lőszert. Minden stukkerhez tehát majdnem 1800-at. Kétszázezer darab lőszerrel ötször betárazhat egy komplett lövészdandár is, plusz Eli Wallach A hét mesterlövészből, kettős töltényövvel a vállán.

De ne vicceljük el dolgot. Itt fegyverkeznek.

És semmi okunk feltételezni, hogy ne gondolnák komolyan. Annál is kevésbé, mert a minapi hírek szerint nemcsak a tűzerőt, de a személyi állományt is jócskán megerősítette Matolcsy, amikor frissiben leigazolta az Alkotmányvédelmi Hivatal (tehát a főkémség) volt vezetőjét, s mindjárt a helyettesét is, Göbölös Lászlót, illetve Görög Sándor volt műveleti vezetőt, főigazgató-helyettest. Melléjük pedig Bakonyi Andrást, a TEK hírhedt harci kiképzőjét, sokszoros lövészbajnokot, a „rendőri szolgálati pisztoly” szakág specialistáját.

Minek? – merül fel a kérdés.

Puszta kivagyiságból? Hogyha esetleg egy jó hangulatú ustawka keretei közt a Matolcsy-sereg összemérné az erejét a Kövér- vagy Áder-gárdák valamelyikével, akkor könnyedén lenyomja őket? Mit akartok hülyegyerekek, a sokkolóitokkal meg a bilincseitekkel jöttök, mikor az utolsó katonámnak is 1800 tölténye van?

Vagy azért kellett a Magyar Rambót leigazolni, hogy kéznél legyen, ha támadás éri a forintot (végtére is a Magyar Nemzeti Bankról van szó, nem a sarki Harcosok Klubjáról). Nem, Bakonyit nem Soros György és a tőzsdecápák ellen vették állományba. Ezek gyerekes feltételezések.

Mint ahogy az is gyerekes feltételezésnek bizonyult, amit e gárdák születésekor gondoltunk, hogy tudniillik a gazdáik, Kövér, Áder vagy épp Matolcsy így akarnak kibújni a TEK nb. figyelme alól, mert a TEK nem oké, hiszen az Orbánnak jelent. Nos, egy fenét azért, hisz nyilvánvaló, hogy ezen igazolások és beszerzések után is Orbán áll a parancsnoki lánc tetején, neki jelent mindenki.

A kiskirályságok bandériumainak látszó, jól felfegyverzett magánhadseregek csak egy bizonyos határig szolgálják névadóik érdekeit. Hasznos ugyan, hogy a vezetőik a kémvilágból jöttek, hisz a magukkal hozott információik a nagy belső tülekedésben aranyat érhetnek, de a tudásuk ennél jóval többre predesztinálhatja őket. S e több kitalálásához távolról sem szükséges szakértőt kihívni, ugyan, mondja már Anton Pavlovics, hogy mi lesz a harmadik felvonásban azzal az izével ott a falon?

Aki elhatározta, hogy közbeszerzési eljárást ír ki 200 ezer lőszerre, az pontosan tudta nemcsak azt, hogy mit csinál éppen, de azt is, hogy mit fog majd csinálni velük. Mi a fenét lehet csinálni velük, tényleg? Az a legkevesebb, hogy biztosítani valakinek a hátát. Jó lesz az, ha eljön az ideje.

Figyelmébe ajánljuk