A szerk.

Magyarország farhátra megy

A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Eszerint a rendelet egyszeri megszegéséért járó, 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhető bírság visszaeső magatartás, azaz újbóli árdrágítás(ok) és lebukás(ok) esetén tetszőleges alkalommal kivethető, ám minden egyes további alkalommal el kell érnie az előző bírság legalább kétszeres összegét (kiemelés tőlünk – a szerk.); és ilyenkor az említett 3 milliós felső határt sem kell figyelembe venni. Ehhez jön még az, hogy ismételt jogsértés esetén a hatóság fél évre be is csukathatja a boltot, valamint hogy a két szankció (a bírság és a bezárás) egyszerre is alkalmazható.

A „legalább” szócska leleményes beszúrása azért érdemel különös figyelmet, mert ezzel a második (és a többi) bírság összege korlátlanul magas lehet. Az első kihágásért kapsz két pofont, de a másodikért már nem annyit, sőt nem is négyet, hanem nem mondjuk meg, mennyit, de akár jövő karácsonyig mindennap nyolcat! Ez a NÉBIH-ellenőrökön fog múlni, a rendelet betartatása ugyanis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal feladata lesz. Ez elég eredeti jogtechnikai megoldás, bár az alkotmányosságáért nem kezeskednénk.

Ugyancsak nagy gondosságra törekedett a jogalkotó a deliktum, latinosan delictum, vagy­is a bűnös aktus meghatározásakor. Nemcsak azt adta parancsba, hogy a kereskedő mely hat termékét köteles boltjának tavaly október 15-i árain forgalmaznia, hanem arra is kötelezte a kufárokat, hogy e termékeket a rendelet hatályba lépése után se vehessék le a polcukról (a ráfizetéssel járó forgalmazást elkerülendő); függetlenül attól, hogy a beszállítóik az október 15-inél már drágábban kínálják nekik a portékájukat. (Ellenkező esetben ugyancsak meg lesznek baszva, lásd mint fönt.) Ezen kívül a nyomorult élelmiszer-spekulánsnak a boltban jól látható helyre ki kell függeszteni az „általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást” is. Ennek szövege egyelőre nem ismeretes, de kezdődhetne így: „Én, a nyomorult spekuláns, az elvetemült, árdrágító MTK-drukker (ezt csak abban az esetben kell így írni, ha a kereskedő írógépéről valamilyen ok miatt hiányzik a z és az s betű – a szerk.) eddig, de csak eddig tudtam fosztogatni a nemzetet, mostantól azonban, hála Kormányunknak… és í. t., és í. t.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.