Tartalom

MaNcs 34. évf. 03. sz. (2022-01-20)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kiáll-e?

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

A szerk.

A szerk.

Magyarország farhátra megy

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

A szerk.

A szerk.

Ők így csinálják

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

A szelíd forradalom

A társadalmiasított alkotmányozás kísértése

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.

Fekete Émi

Publicisztika

„Nagyon nagy vita”

Van-e tudományos bizonyíték a homoszexualitás és a pedofília kapcsolatára?

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

Egotrip

Cseresnyési László

Egotrip

Nyelv és neurózis

A propaganda dicsérete

Az alábbi írásban a propagandáról, a politikai agitációról és a manipulációról lesz szó. Talán meglepő, de a kollektív ideológiai agymosás története rövidebb egy évszázadnál, miközben maga a politikai manipuláció vélhetően azóta létezik, amióta létezik maga az állam.

Belpol

Interjú

Belpol

„Valakinek ki kell fizetnie”

Zsiday Viktor befektetésialap-kezelő az inflációról

Az infláció, főleg a magas energiaárak tartósan velünk maradhatnak, miközben a kormány ármaximálási gesztusa cseppet sem enyhít az inflációs nyomáson. De mi gátolhatja meg az árak vágtatását?

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 15 éves működése és politikai súlya

Belpol

Félre a tréfát

Ellenzéki oldalról az utóbbi időben hevesen támadták a kutyapártot, amiért külön listán indul a választásokon. Egyes kutatások szerint be is juthatnak a parlamentbe. Nagy kérdés, hogy az úgynevezett billegő körzetekben a megjelenésük mennyire rontja az ellenzéki összefogás esélyeit.

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

Belpol

Ha felmegy a bérnyomás

A fizetések elértéktelenedése mellett a kötelező oltás is fokozza a tanárhiányt a pedagógusok szakszervezetei szerint. A tervezett sztrájk épp a választási kampány legélesebb napjaira eshet.

Készül az ellenzék egészségügyi programja

Belpol

Nagyot sóhajtson

Hány milliárdból lehet megújítani az egészségügyet? A pluszforrások biztosítása mellett milyen változtatásokra van szükség? Politikusokkal és szakértőkkel beszélgettünk az ellenzék egészségügyi programjáról.

Színház

Interjú

Színház

„Nagyobb állat, mint a hangya”

Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

Egy művészeti tanáccsal együttműködve vezeti a Miskolci Nemzeti Színházat, amelyet ma az ország egyik legjobb színházaként tartanak számon. Pályája alakulásáról, mesteréről, Székely Gáborról, az SZFE-ről beszélgettünk, de szóba került a politikai befolyásolás kérdése mellett Ókovács Szilveszter és a vidéki operatársulatok közötti vita is.

Film

Nekrológ

Film

A lovasságra várva

Sidney Poitier (1927–2022)

„Miért szereti annyira a fehér Amerika Sidney Poitier-t?” Clifford Mason drámaíró 1967-ben, a The New York Times hasábjain feszegette ezt az akkor időszerűnek számító kérdést egy „érted haragszom, nem ellened” hangvételű, értsd brutálisan megsemmisítő, vagy legalábbis annak szánt cikkben. Tényleg, miért?

tévésmaci

Film

Kerti farkas

Amikor Sztupa és Troché megmentették Rin Tin Tint (Jr.-t, de ez nem fontos most), kézenfekvőnek látszott, hogy egy grandiózus lakomával ünnepeljék meg e kétségkívül rendkívüli eseményt.

Zene

Interjú

Zene

„Közösen zenélni még jobb”  

Takács Dorina „Deva”

Csak 19 éves volt, amikor elkezdett dolgozni az első lemezén, amely idén januárban Csillag címmel jelenik meg. A népdalokat elektronikus zenével ötvöző fiatal előadó Hollandiában debütál albumával, és esélyes a Music Moves Europe díjra is.

Könyv
Kritika

Színház

Kritika

Megnyíló életek

Nagymamával álmodtam

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Opera

Kritika

Angyalbőrben

Donizetti: Az ezred lánya

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Könyv

Kritika

Szép magyar kaméleon

Haklik Norbert: Mona Lisa elrablása

Elkezdődik a mondat, és lehet érezni, hogyan fejeződik be: Haklik Norbert regényének mesélője joviális.

Film

Kritika

Vértelenül

Joel Coen: Macbeth tragédiája

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Film

Kritika

Hiányos lázgörbe

Mr. Saturday Night

Robert Stigwoodról (1934–2016) nem mondható el, hogy személyével ne foglalkozott volna kellőképpen a Kádár-kori ifjúsági sajtó.

Interaktív

Megszűnik a Dunszt.sk

Interaktív

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Interaktív

Szüret 2022/3.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

355

Valakik ellopnak valakitől valamilyen csodafegyvert, ebben ma már nincs semmi rendkívüli, ha hétfőn délig nem kerül valami anyaszomorító gazember kezébe egy kiberfegyver, pánik tör ki hollywoodi középvezetői szinten, akár az ebédszünet is veszélybe kerülhet.

Visszhang: film

Visszhang

Veszélyes

A legjobb Mel Gibsonnak. Ki se mozdul a díszletből, annyi a dolga, hogy gondterhelt arccal telefonál, közben fölteszi az asztalra a lábát, lehúz egy pohár whiskyt, vagy bekap valami tablettát – ahogy az amcsi filmekben szokták.

Visszhang: film

Visszhang

Sikoly

Wes Craven hét éve halt meg.

Visszhang: lemez

Visszhang

Víkingur Ólafsson: Mozart & Contemporaries

A tematikus lemezműsorokhoz élénken vonzódó fiatal izlandi zongoraművész ebben a 21 tracknyi válogatásban nem a kismesterekével váltogatja a nagymester műveit. (Nem mintha abban nem lenne fantázia: világosabbá válnának a nagyságrendek.)

Visszhang: lemez

Visszhang

Bonobo: Fragments

Simon Green számára sokáig a turnézás szolgáltatta az ihletet, menet közben komponálta új számait, a Fragmentset azonban a járvány miatti kényszerszünetben rakta össze saját építésű Los Angeles-i stúdiójában, és részben itteni zenészekkel is vette fel.

Visszhang: lemez

Visszhang

Billy Bragg

The Million Things That Never Happened

Egy Clash-koncert hatására fordult Billy Bragg a politikai aktivizmus és a punkzene felé, első szólólemezei a nyolcvanas években jelentek meg, kezdetben csupán egyetlen elektromos gitárral kísérte társadalomkritikával átszőtt dalait.

Visszhang: lemez

Visszhang

Nick Cave & The Bad Seeds

B-sides and Rarities Part II.

Akik a kezdetektől követik Nick Cave-et, évtizedeken át éltek abban a hitben, hogy a lemez- (a kazetta-, a CD-) kiadás örökkévaló.

Lokál

Veszélyben a nagyvárosi felfedezők gerillahobbija

Lokál

Ereszen fel

A koronavírus, a karantén, az Instagram nyilvánossága tette egyre népszerűbbé az urbex mozgalmat, az elhagyatott, romos városi helyek látogatását és fotózását. A divattá válás azonban pont az urban exploring eredeti lényegére nézve veszélyes.

Sport

Ultrák a női futballmeccsen

Sport

Nem akar elesni

Szeged női labdarúgócsapata, a St. Mihály 2021 utolsó mérkőzésén 3:0-ra legyőzte a Debrecent. Nyáron nagy eséllyel visszajut az NB I.-be, és akkor a Dél-Alföld legmagasabb szinten jegyzett futballklubja lesz. A novemberi meccsen olyan történt, ami eddig soha: megjelentek a szurkolók.

Gasztro