A szerk.

Mi kell a magyarnak?

A szerk.

A legjobb az, amikor a vesénkbe látnak, tudniillik, a magyar emberek veséjébe, feltehetően e szavakkal: „mert ezeknek ez kell” – rezsicsökkentés, például. Pénz hétüléses kocsira, például.

Igen, erről van szó: hétfőn nagy többséggel megszavazta a parlament az Orbán-kormány „családvédelmi akciótervéhez” szükséges törvénymódosításokat. 176 szavazattal 10 ellenében, 6 tartózkodással, ami azt jelenti, hogy nemcsak a perdöntő fideszes többség adott törvényi utat Orbán kampányprogramjának, hanem az ellenzék döntő többsége is, név szerint a Jobbik, a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt viselkedett úgy e kérdésben, mintha a Fidesz valamilyen alacsonyabb szintű, külső, de legfőként önkéntes segédcsapata lenne. Mert erre ugyan a szavazóik meg nem kérték őket, nevezett pártok mentek elébe a maguk elképzelte szavazói vágyaknak, azzal, hogy ez kell ezeknek. Én bizony mindig megszavazom azt, ha adnak az embereknek, s nem elvesznek tőlük valamit, pénzt, jogot, bármit…

Hogy Orbán Viktor egy kampányrendezvényen nagy nekibuzdulással megtett kampánybejelentése szimpla kirakatpolitika, azt lapunk is több cikkben, interjúban bizonyította. Orbán Viktor „családvédelmi akcióterve” a lehető leglátványosabban szegregál, a terv támasztotta követelmények ugyanis érdemesekre és érdemtelenekre osztják a társadalmat, atyaég, mint a legszájbarágósabb disztópiákban: szaporodásra érdemesekre és érdemtelenekre. Ha a káros gazdasági hatások kibökéséhez nincsen szeme és szakértelme egy pártnak, az már önmagában is bizonyítja az alkalmatlanságát. De ha ezt nem szúrja ki egy párt, amely történetesen baloldalinak is vallja magát, hát azt bizonyosan egészben ette meg a fene. S akkor már nem is beszélünk arról, hogy mibe fájt volna kitalálni ennél egy ténylegesen jobb, hatékonyabb, kevésbé szegregáló, gazdaságilag kevésbé kockázatos, ám esetleg nem ennyire hangzatos, hódító patronokkal kicsicsázott tervet a gyereket vállalók körülményeinek javítására. Egyáltalán szembenézni azzal, hogy van-e a világon olyan hétüléses autó, melynek a belengetése arra sarkallna, hogy a polgár hunyjon szemet hazája általános állapota felett. Márpedig ezen – tudjuk, siralmas – közállapotokba tervez családot a magyar ember.

Ám az összefogásra készülő ellenzék majd’ teljes összefogásban arra szavazott, hogy az Orbán-kormány szerény ellentételezéssel gyereket vásároljon azoktól, akiknek tetszik a képe. Több ez, mint bűnös hanyagság, több ez, mint kapitális politikai baklövés. Ez egyszerűen szabotázs, az ellenzéki munka elszabotálása. Üzenet a választóknak arról, hogy a Fidesz jobban tudja. Kedves választók, mi is szeretnénk nagyon Fidesz lenni, s adni egy kisebb részeteknek hétüléses kocsit, tízmilliót gyerekenként, ám sajnos nem vagyunk Fidesz, mert nem választottatok meg Fidesznek, de szeretnénk azért mi is egy kis helyet magunknak a nap alatt (a parlamentben), ezért támogatjuk, ha a Fidesz fideszkedik. Rezsicsökkent, kocsit oszt.

Tegye tehát fel a kezét, aki meg tudja mondani, hogy a hétfői szavazás fényében miért kellene a Jobbikra, az LMP-re vagy a Magyar Szocialista Pártra szavazni!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?