Tartalom

MaNcs 31. évf. 14. sz. (2019-04-04)

Publicisztika

Havas Attila

Publicisztika

A kudarcfelelős

Miért és hogyan támogassa az állam a kutatás-fejlesztést és az innovációt?

A 2018-ban létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Palkovics László immár bő fél éve azt hangoztatja, hogy a jelentős összegű közpénzek felhasználása ellenére az MTA teljesítménye nem megfelelő, ráadásul politizál, ezért gyökeresen át kell alakítani.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Végtakarítás

A kormánypárt médiaportfóliójának racionalizálása jegyében felszámolják az Echo Tv-t, és az adófizetők igazán hálásak lehetnek ezért. (Vagyis igazából a Hír Tv-t számolják fel, még ha a hírek szerint az Echo szűnik is meg – mindjárt megmagyarázzuk.)

A szerk.

A szerk.

Mi kell a magyarnak?

A legjobb az, amikor a vesénkbe látnak, tudniillik, a magyar emberek veséjébe, feltehetően e szavakkal: „mert ezeknek ez kell” – rezsicsökkentés, például. Pénz hétüléses kocsira, például.

Külpol

Interjú

Külpol

„Amit egy állampolgár megtehet”

Bernard-Henri Lévy filozófus, showman

A francia filozófus és befolyásos médiaszemélyiség gyakran hallatja a hangját világpolitikai kérdésekben, és ez a hang olykor az Élysée-palotáig is elér. Looking for Europe című one-man show-ját az európai parlamenti választások előttre időzítette – ezzel járja Európa nagyvárosait, április 10-én fellép Budapesten is.

Elmarad a populisták hatalomátvétele Európában

Külpol

Hol talál a nyár?

Hiába gyengül a jobb- és a balközép, hiába erősödnek az euro­szkeptikus pártok, a populisták vélhetően a májusi EP-választás után sem tudják megakasztani az EU működését.

Belpol

Egy jól menő békési cég portréja

Belpol

Fejleszteni vagy kiszállni

Vezetői évtizedek alatt építették föl, mára Békés megye második legnagyobb árbevételű cége a pulykafeldolgozással foglalkozó Gallicoop Zrt. Helyi hírek szerint nem is csoda, hogy NER-oligarchák vetettek rá szemet. A társtulajdonos semmi ilyenről nem tud; cége ettől függetlenül is érdekes.

Interjú

Belpol

„Minden héten háború”

Karácsony Gergely Budapestről, mutyikról és a rossz mondatokról

Kiléptetné Budapestet a NER-ből, ami új politikát hozna Magyarországra. Zugló polgármesterével a friss parkolási botránytól indultunk, aztán jött Tarlós, de elmondta, hogy csökkentené a BKV-árakat, Puzsérból pedig éjszakai polgármestert csinálna.

Zene

Bizonytalanság a tao utáni komolyzenei életben

Zene

A templom előtt, kalapozva

A taorendszer eltörlése utáni bizonytalan helyzetben Fekete Péter összetrombitálta a szakmát, és új nemzeti komolyzenei stratégiát hirdetett, holott azt sem tudni, hogyan pótolja a minisztérium a kiesett milliárdokat.

Interjú

Zene

„Ezt hívják korszellemnek”

Ken Vandermark szaxofonos, klarinétos

Az avantgárd jazz legendája új zenekarával, a Markerrel adott dupla koncertet a Lumenben. Ennek apropóján ültünk le Ken Vandermarkkal, hogy a politikus jazzről, a káros nosztalgiáról és arról is beszélgessünk, miért jó most Magyarországon jazzt játszani.

Könyv

KISJÁTSZÓTÉR - könyv

Könyv

„Nőügyekről”

50 elszánt magyar nő; Magyar mesék lázadó lányoknak

Nem véletlen, hogy épp azokban az időkben van óriási sikere azoknak a gyerekeknek szánt mesekönyveknek, amelyek a szakmájukban elismert nőket, női karriermintákat mutatják be, amikor a hatalom a nők első számú feladatának a gyerekszülést tekinti. Amikor az ország vezetője a reprodukciós kényszer apropóján átfogó megállapodást akar kötni a lakosság nőnemű részével, és a gyerekvállalást de facto a legszemélyesebb közüggyé teszi.

Interjú

Könyv

"Ne kelljen egyetlen hatalomnak se a seggébe bújni"

Háy János író

Magyartanárokat megbotránkoztató erős kijelentésekkel van tele Háy János újrahangolt magyar irodalomtörténete. A szerzővel új könyvéről, az írás céljáról, a branddé válásról, a Szépírók Társaságának legutóbbi botrányáról, a kultúrharc színvonaláról beszélgettünk. S arról is, hogy Orbán Viktor el tudja-e venni a kedvét.

KISJÁTSZÓTÉR - Könyv

Könyv

Mindenki kizökken

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve; Gubanc Manka és az eltévedés művészete

Guus Kuijer igazi jedi mester.

KISJÁTSZÓTÉR

Könyv

Nincs felemelt mutatóujj

Mitől annyira népszerű a holland gyerekirodalom?

Fölöttébb kurrens holland exportcikk a gyerekirodalom: minden harmadik más nyelvre fordított holland mű gyerek- vagy ifjúsági könyv. Hogy mi a hollandok titka? Az okok főként a társadalom működésében keresendők.

KISJÁTSZÓTÉR

Könyv

Rendet tenni Múminvölgyben

Tove Jansson: Jön az üstökös

Egészen abszurd és nemzetközi viszonylatban is példátlan, ami a magyar gyerekirodalmi piacon zajlik: harminc év alatt immár tíz magyar fordító esett neki a finnországi svéd írónő, Tove Jansson múmintörténeteinek.

Színház

Színház

Hamleti

Száz éve született Gábor Miklós

Eljátszotta Hamletet, Bicska Maxit, Sztálint és a Mágnás Miska címszerepét; volt ügyeletes „csinos zseni”, a magyar színházi élet tán leggyűlöltebb alakja, valamint a megújulását vidéken kereső középkorú színész. Szüntelenül önelemző – és néha öntetszelgő – intellektusa egyszerre ártott is, használt is Gábor Miklós (1919–1998) művészetének.

Színház

Színház

Kínos lecke

Elfriede Jelinek: Rohonc avagy az öldöklő angyal

1945. március 24-én este úgynevezett „bajtársi ünnepet” rendeztek a burgenlandi városka, Rechnitz, vagyis Rohonc kastélyában, melyet gróf Batthyány Iván és neje, Thyssen-Bornemisza Margit uralt. A jórészt az SS és egyéb gyilkos náci szervezetek képviselőiből álló vendégsereg a hosszúra nyúlt és orgiasztikus jellegű összejövetel záróaktusa gyanánt lemészárolt 180, Magyarországról deportált munkaszolgálatost.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A vízen járunk

A visszatért Vízállásjelentésről

Hiába jut eszébe azoknak is az ikonikus mondat, akik élőben valószínűleg nem hallották annak idején, manapság már nem hangzik el a titokzatos figyelmeztetés a Vízállásjelen­tésekben, miszerint „hajóvonták találkozása tilos!”

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Arcok, utcák, terek

Megfigyelések – Kim Corbisier munkáiból

Kim Corbisier 27 évesen öngyilkos lett – kiugrott egy erkélyről 2012-ben. Két embert ismertem, aki nekrológot írt róla, vagy szóban megemlékezett életéről és haláláról. Pár év múlva mindketten öngyilkosok lettek.

Gasztro
Tudomány
Lokál

Interjú

Lokál

Ez egy olyan szakma, ahol a nőknek jobb a fizetése, mint a férfiaknak

Adamik Luca modell

Nyolc éve járja modellként a világot, New Yorktól Párizsig a világ legjelentősebb divatcégeivel dolgozott. Jelenleg Giorgio Armani és Jean-Paul Gaultier kifutóin látható rendszeresen. Közben elvégezte a MOME dizájn- és művészetelmélet szakát. A modellek reprezentációjáról, a szakma veszélyeiről és a divatvilágot övező tévhitekről is beszélgettünk.

Interjú

Lokál

„Megmutatja, hol tart a jogállamiság leépítése”

Schönberger Ádám, az Aurórát üzemeltető Marom Egyesület vezetője

A bíróság másodfokon jogosnak találta a VIII. kerületi hely 22 óra utáni önkormányzati bezáratását. A közösségi ház és civil központ nem adja fel, de őszig több száz klubtagot kell toboroznia, hogy így is működhessen.

Lokál

A reggeli ég kékje: formálódó kínai negyed Budapesten

Az étterem ablakában hajtogatják a tésztát, ládákból árulják a fűszert, autentikus patikaszekrényből a gyógyfüvet. Még kitérnek az idegen elől, de már akad angol nyelvű étlap; még egymásnak főznek, de már nekünk is helyet szorítanak az asztalnál. Budapest kínai negyedében jártunk.

Mikrofilm

Mikrofilm

„Mintha ott se lettem volna”

Agnès Jaoui és Jean-Pierre Bacri filmkészítők

Összeszokott párost alkotnak: Jaoui ír, rendez és játszik, Bacrié a főszerep, de a forgatókönyvből is kiveszi a részét. Legnagyobb sikerük, az Ízlés dolga az Oscar-jelölésig vitte, legutóbbi közös filmjük, a Pezsgő és macaron csütörtöktől látható a mozikban. Párizsban találkoztunk velük.