A szerk.

Ne szavazz Putyinra!

A szerk.

Menjenek el szavazni, mindazokért, amit itt leírunk, és főként azért, mert ezzel tartoznak a hazának, a becsületnek és saját maguknak. 

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2022. március 31-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Most azt képzeljék el, kedves olvasóink, hogy Orbánék mégis megnyerik a vasárnapi választást. Lesz egy régi/új kormánya szeretett hazánknak, amelyről többé-kevésbé mindenki tudni fogja a következőket. (Félreértés ne essék, ezeket a Fidesz szavazóinak túlnyomó része is tudja, csak nekik tetszik.)

Egy: a választást elcsalták. Nem soroljuk fel mindazokat a momentumokat – a választókerületek átrajzolásától a határon túli magyaroknak megadott szavazati jogon és a külföldön szavazók diszkriminálásán át a győzteskompenzáción, a felső határ nélküli kormányköltéseken, a közmédia gyalázatán keresztül az ellenzéki pártok vegzálásáig és a kamupártok mozgatásáig –, amelyekkel választásról választásra a maguk javára torzítják a feltételeket; olyannyira, hogy az április 3-i rendezvény nem hogy méltányosnak, de szabadnak sem nevezhető. (Itt jegyezzük meg azt is, hogy ha az ellenzék nyer, attól a választási csalás még tény marad: demokratikus körülmények között a Fidesz még arra a 20 százalékra sem lenne jó, amelyet szélsőjobboldali rokonpártjai néha be tudnak kasszírozni az európai országokban.)

Kettő. Ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy mennyire Putyin és a Kreml seggében van a magyar szuverenista-hazafista kormány, akkor a Direkt36 bravúros leleplezése után tényleg mi lehet még a kérdés? (Bár fogalmunk sincs, hogy az MVM-nek hitelező orosz kémbank, a vagongyártó cég orosz kézre játszása, a botrányos paksi bővítés, az orosz metrókocsibotrány után, meg az után, hogy az MKB Bank mentette ki pár milliárddal az orosz hitelbe ragadt francia fasiszta madame-ot, meg hogy Orbán éveken át szervezte és finanszírozta az európai putyinista fél- és egész nácikat, és végül az után, hogy a magyar kormány a Kreml retorikáját okádja magából az Ukrajna elleni agresszió ügyében, mi az isten nem lehetett ezen világos eddig.)

Ezt egyébként, mármint az orosz kémek meginvitálását a magyar állam bizalmas ügyeinek a szemlézésére, ugyanazok a csávók intézték el, akik pár évvel ezelőtt őrjöngve ordibáltak hazaárulást, amikor pár éve hazugságvizsgálóval a hónuk alatt felbukkant két álbolgár orosz kém a magyar elhárításnál. De ha az hazaárulás volt, akkor ez, ez micsoda? Hogy bevették a magyar államigazgatásba csendestársnak a KGB-t? (Ja, csak a külügy rendszeréhez férhettek hozzá orosz barátaink – a többi minisztérium biztos nem is érdekelte őket.) Lehetséges-e, hogy Orbán, Szijjártó és Pintér nem voltak tisztában azzal, hogy mit művelnek, vagy hogy mit művelnek a haverjaik a hátuk mögött? Rögtön válaszolunk is: nem, nem lehetséges, de úgy gondolhatták, ennyit megér a szép, nemes és választékos élet meg a jachtozgatás.

Három. Az ún. választási pénzszórás, a költségvetés által finanszírozott szavazatvásárlás, a 480 forintos benzin – mintha valami szociális alapjog lenne a piaci árnál 30 százalékkal olcsóbb autózgatás! – azt a pénzt is elkötötte, ami nem hogy nincs, de nem is lesz.

Tegyük fel tehát, hogy folytatja a „munkát” az Orbán-kormány az ily módon leírható paraméterek és peremfeltételek mellett.

Az, hogy Rákay Kálmán és társai önfeledten ünnepelnek majd, jó lesz, szép lesz, de lehet, hogy nem lesz elég. (Meg nem erősített információink szerint a népszerű influenszer a továbbiakban nem az erősen nyugatias-buzis hangzású Philip néven szerepel majd, hanem Rákay Tyihon néven folytatja majd közkedvelt médiajelenlétét.) Nem is az, hogy nulla darab releváns szövetségese maradt a nemzetközi porondon, de az idősödő, már félhülye Kádár Jánost a 80-as évek közepén nagyobb ún. „megbecsülés” övezte a világban, mint most Orbán Viktort.

Nemzetközi elszigetelődés lesz, viszont pénz nem lesz – reméljük, az Európai Uniónak az még véletlenül sem fog az eszébe jutni, hogy a következő Orbán-kormánynak hozzáférést engedjen a válságkezelési alaphoz; sőt, a rendes költségvetésből esedékes kifizetéseket, transzfereket is meg kell tagadnia tőle.

Hiszen elcsalta a választást, és az unió nem finanszírozhat csaló zsebputyinokat!

Lehúzom az uniót, vigyázzba állok az oroszoknak és teszek nekik pár nem is olyan apró szívességet, ha valaki pampogna, azt a más pénzén megveszem, a többinek meg beverem a pofáját – így és ennyiben tudjuk kibontani a Fidesz választási programját, melyet csodálatosan foglal össze lózungjuk, a „Magyarország előre megy”. Ez amúgy még be is jöhetett volna, ha bel- és külterületi machinációi­hoz Orbán továbbra is számíthatna trénerére és patrónusára, Vlagyimir Vlagyimirovicsra, de őt most, egy időre legalábbis, kivették ezekből a játékokból.

Felmerülhet a kérdés, hogy ezen körülmények között – pénz nem lesz, druzsba nem lesz, és az unióból is csak a sötét, szótlan megvetés jön majd –, minden mindegy alapon nem kísérelne-e meg Orbán inkább húzni a csavarokon, felszámolni – ugyancsak putyini mintára – a magyar közélet maradék demokratikus, szabad szegleteit, akár erőszakkal is konszolidálni megrendült pozícióit.

Erre nem tudjuk a választ, de az elég logikus összefüggésnek tűnik, hogy minél kisebb arányban nyer, annál kevésbé próbálkozhat meg ilyesmivel.

Arra sem tudjuk a választ, hogy ha viszont az ellenzék nyer, hogyan lesz majd képes megbirkózni a káosszal, amelyet Orbán eddig előállított, és amelyet majd csak a veresége után szabadítana az országra.

De azt tudjuk, hogy tanultak a hibáikból és legalább megpróbálták. Egy csomó rendes, jóravaló ember, akik nem is csinálták rosszul – a legjobb tehetségük szerint, sőt, az adott körülmények között hősiesen csinálták.

Menjenek el szavazni, mindazokért, amit itt leírtunk, és főként azért, mert ezzel tartoznak a hazának, a becsületnek és saját maguknak. Ne szavazzanak magukat viccesnek gondoló széllelbéleltekre, mert annak semmi értelme nem lenne, csak a Fideszt segítik vele.

Dicsőség a szavazatszámlálóknak!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.