Tartalom

MaNcs 34. évf. 13. sz. (2022-03-31)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ne szavazz Putyinra!

Menjenek el szavazni, mindazokért, amit itt leírunk, és főként azért, mert ezzel tartoznak a hazának, a becsületnek és saját maguknak. 

Publicisztika

Kende Tamás

Publicisztika

Mert ő visszaütött!

Miért védhetetlen Oroszország ukrajnai agressziója?

A II. világháború után a háborúban győztes koalíció, az Egyesült Nemzetek által 1945 októberében elfogadott Alapokmány nem pusztán a háborúindítást tiltotta be, hanem ennél is tovább ment: a fegyveres erőszakot, illetve a fegyveres erőszakkal fenyegetést is tilalmi listára helyezte, ha azok az Alapokmány megfogalmazása szerint egy másik állam „területi épsége” vagy „politikai függetlensége” ellen irányulnak.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Soha nem volt még ekkora esélyünk”

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért szövetség miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter szerint stratégiai szempontból 2010 óta nem volt ilyen jó helyzetben az ellenzék, és amit az igazságtalan körülmények között lehetett, azt megtették a kampányban. A kormányfőjelöltet az orosz–ukrán háború hatásairól és a program végrehajtásának vakfoltjairól is kérdeztük.

Mit ígér programjában az ellenzék?

Belpol

Irány Kánaán!

A NER lebontása, harc a korrupció ellen, erősebb önkormányzatiság, életpályamodellek – milyen lenne Magyarország, ha nyerne az ellenzék?

Népszavazás, civil kampány, és ami mögötte van

Belpol

Céltáblaként élni

Április 3-án népszavazást is tart a kormány, a civilek az érvénytelen szavazásra buzdítanak. Hogyan élik meg mindezt azok, akiknek az életét a leginkább befolyásolja az a négy kérdés? Meleg és transznemű fiatalokkal beszélgettünk erről, és megnéztük azt is, mi történik Lengyelországban.

Politikai hirdetések rongálása

Belpol

Pofád leszakad!

Makón az állatorvos rajtakapott egy férfit, aki harapófogóval szedte le a Márki-Zay-plakátot a lámpaoszlopról. Szegváron a fideszes jelölt hirdetéseit rongálták meg. Ezek az akciók többnyire hidegen hagyják a pártok vezetését

Interjú

Belpol

„Középre, tehát balra”

Máté-Tóth András vallástudós vallás és politika viszonyáról

Hívő katolikus miniszterelnök-jelölt áll szemben a magát szintén keresztényként meghatározó kormánnyal. Van-e ennek bármi jelentősége ma Magyarországon? És vajon mit várnak a hívők a katolikus egyháztól, és az merre tart – és merre a pápa? A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke és az MTA–SZTE „Convivence” Vallási Pluralizmus Kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk.

Külpol

Interjú

Külpol

„Nyitva tartani a határokat”

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi szóvivője a menekültválság dimenzióiról

Ukrajnából eddig három és fél millióan menekültek el a háború elől, az országon belül pedig tízmilliónál is többen kényszerültek elhagyni otthonukat. Interjúalanyunkat arról is kérdeztük, hosszú távon hogyan tudja biztosítani az ellátásukat Magyarország, Lengyelország és tágabban Európa.

Szerbia az orosz csapdában

Külpol

Teljes szívvel

Április 3-án Szerbiában is elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Az államelnök Vučić és pártja magasan vezetnek, a szétforgácsolódott demokratikus ellenzék máig nem állt talpra a 2020-as bojkott után, s közben a nép túlnyomó többsége Putyinnak szurkol. A szörnyű háborús tükörben az ország önmagával néz szembe.

Könyv

Gyász

Könyv

A máshol hangja

Szkárosi Endre (1952–2022)

Elsőre még azt is lehetett gondolni, hogy valamiféle (neo)avantgárd csalafintaságról, fikció és valóság határait megkísértő performance-ról, egy Simon Mágus-hommage-ról van szó.

Kritika

Könyv

Kritika

Radikális felszabadultság

Erdős Virág: könnyei

„Ha költő lennék, beleköpnék a levesedbe” – mondja a lírai én a kötet legelső versének (Viszony) vége felé, aztán gyorsan hozzáteszi: „Nem vagyok költő. / Futár vagyok. / Nyugi.”

Kiállítás

Kritika

Proletkult mindhalálig

Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor

Barta Sándor expresszionista író, költő és szerkesztő a Kassák Lajos szerkesztette, 1916 és 1925 között megjelent folyóirat, a Ma körének egyik tagja – életművét számon tartja az irodalomtörténet.

Kiállítás

Kritika

X-világ

Nemes Csaba: Önarckép – az óra és az ágy között

A művészettörténészeknek, kurátoroknak, gyűjtőknek és műkritikusoknak roppant kényelmes, ha egy művész stiláris vagy gondolati „fejlődése” zökkenőmentesen leírható, azaz ha az alkotó egyéni kézjegyű munkái (a kisebb kilengésektől eltekintve) beszuszakolhatók egy-egy „kategóriába”.

Film

Kritika

Kanyargós utakon

Hamagucsi Rjúszuke: Vezess helyettem

E melankolikus, komótos film egyszerűnek látszik. A gyászba dermedt Kafuku, aki két éve vesztette el feleségét, Hirosimába utazik, hogy nemzetközi szereplőgárdával megrendezze a Ványa bácsit.

Színház

Kritika

Kellett nekünk pszichodráma!

Annie Baker: Körtükör

Nagyon szimpatikus, hogy a Radnóti Színház külső játszóhelyei rendre teret adnak a független színházi alkotóknak, mutatva, hogy a Kováts Adél vezette intézmény a tettek szintjén is szolidáris e lassan teljesen kifosztott szcénával.

Koncert

Kritika

Corea, Barron és az utódok

Kenny Barron – Dado Moroni; Chick Corea: Concerto for Trio

Chick Coreának (1941–2021) a Müpa felkérésére komponált Concertóját posztumusz mutatta be három pártfogoltja, pár nappal korábban pedig egy másik amerikai zongorista példakép, Kenny Barron adott bemutatót olasz famulusával két zongorán a Zeneakadémián.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Pacsinkó

Min Jin Lee nagy fesztávolságú családregénye egy Japánba vándorolt koreai família négy generációját követi.

Visszhang: film

Visszhang

Minden rendben ment

Eredetileg a francia film egyik legprovokatívabb rendezője, Alain Cavalier filmesítette volna meg.

Visszhang: film

Visszhang

Út a díjesőig

Egy öreg és magányos milliárdos úgy kíván halhatatlanná válni, hogy egy zseniális filmet finanszíroz.

Visszhang: koncert

Visszhang

Nart Orchestra

Képzeljenek el egy 18 tagú big bandet, amely tökéletesen aknázza ki a formátumban rejlő lehetőségeket.

Visszhang: könyv

Visszhang

Jelena Glazova: Sóvárgás

Zavarba ejtő olvasmány, ám amint közelebb engedjük magunkhoz a szövegek bizarr, rémálomszerű világát, rádöbbenünk, hogy ezek az objektíven szemlélt, távolinak tűnő látomások sokkal közelebb állnak a saját realitásunkhoz, mint gondolnánk.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

Ürgemadár

Amikor Sztupa és Troché találkoztak a Rettenetes Legyőzhetetlen Kardfogú Hörcsöggel, váratlanul érte őket a támadás.

Színház
Zene

mi a kotta?

Zene

Kontra

Klasszikus zenei programajánló a 2022/13. hétre

Lélek

Anyaság háború idején

Lélek

Született: Kijiv, 2022. március…

Óvóhelyen, otthon, gyakran segítség nélkül kell megszülniük gyermeküket ukrán nőknek az ostromlott városokban, ráadásul a háborús körülmények stresszel terhelik a várandósság amúgy is kritikus időszakát. Az anyai szorongás nemcsak a terhességet és a szülést nehezítheti, de nyomot hagyhat a gyerekeken is.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Nudli

Magyar tészták az Október 6. utcában