Sereglenek

A szerk.

Mari ángyomnak Bütykösön volt egy elég hülye szokása, ebéd után mindig kiment a kerítéshez, s fennhangon szidta a kormányt meg a Fideszt a szomszédnak, gajdolása elhallatszott jó messzire.

Csúnyákat mondott, nem átallotta pernahajdereknek nevezni őket. Néha annyira elragadtatta magát, hogy még Orbán Viktor nevét is a szájára vette. A falu jobb érzésű lakossága tűrte, ameddig tűrhette, de amikor több volt már, mint elég, kihívták rá a békemenetet. Jött is az Bayer Zsolt, Csizmadia László és Széles Gábor vezetésével, a tömegben még Pataky Attilát is felfedezni vélték a falusiak.

A békemenet békésen, szeretetben és legfőképpen méltósággal vonult végig a falu széles, térnek is beillő főutcáján. Mari ángyom háza előtt épp csak megálltak egy rövid időre, egy rossz hang, egy fenyegető kiáltás el nem hangzott, elénekelték a Te benned bíztunk eleitől fogva és a Boldogasszony anyánk, régi nagy Pátrónánk kezdetű egyházi énekeket, a Székely himnuszt, s méltósággal továbbvonultak. Mint a bütykösi kultúrházban megtartott sajtótájékoztatóján később Csizmadia elmondta, békét és szeretetet hoztak ide, megnyugvást a bütykösiek kommunista és liberális mételytől durván megtépázott idegeinek. Mert ha egy kormány dolgozik, s ki tagadná, hogy Orbán Viktor kormánya bizony megfogja a munka végét, azt nem illik bekiabálásokkal zavarni, ha pedig egyesek - nem mondok neveket, pedig megtehetném - mégis erre vetemednek, akkor számoljanak avval, hogy nem hagyjuk annyiban, ott leszünk, sokan leszünk ott, és nem hagyjuk - zárta le mondandóját az ismert civil vezető. Mari ángyom azóta nem áll ki a kerítéshez trécselni a szomszéddal, alig látják a faluban is. A Fidesz honlapjára pedig kikerült egy telefonszám: Hívjon! Jövünk! Békemenet a polgárok szolgálatában. Ha bárhol Fidesz-ellenes hangokat hall, hagyjon értesítést zöldszámunkon, Orbán Viktor sértegetése esetén sürgősségi kedvezmény.

Hogy mindez csak fikció? Ja.

Amikor ezt a minden valóságtól brutálisan elrugaszkodó fantasyt gépeljük, Gyulán kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz, és felvonulást a békemenet. Miért vonulnak Bayerék? Azért, mert híre kelt, hogy a frakcióülés idejére kormányellenes tüntetést szerveztek némely ellenzéki pártok (az MSZP, a Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció) helyi szervezetei. Na nehogy már! Méghogy tiltakoznának.

A békemenet azonnali mozgósítást rendelt el, Bencsik kiadta az ukázt, miszerint "most ismét meg kell mutatnunk, hogy az erő sehol nem csökkent, jelen van mindenütt, az ország minden falujában és városában". Hozzon mindenki fáklyát, ott lesz Bayer Zsolt is, állt közleményében. Ez mondjuk piszkosul nem fikció.

Mint ahogy az sem a mi fantáziánk szüleménye, hogy szombaton Budapesten is lesz ilyen vonulás, konkrétan azért, mert Bajnai Gordon ellenzéki vezető akkor tartja úgymond évértékelő beszédét, s nehogy má' pont neki ne mutassuk meg, meg a fajtájának, hogy ki az úr a háznál. Hogy kié itt a tér. Hogy kik vannak többen, csendben, méltósággal, Bayer Zsolttal.

Ha azt mondjuk, hogy ez a csendes, méltóságteljes menet a béke és a szeretet jegyében kicsinyt hajaz a Fekete Sereg, Nemzeti őrsereg, Betyársereg vagy a betegség tudja milyen sereg van még... romaellenes - dettó csendes és méltóságteljes - felvonulásaira Gyöngyöspatán, Nyírkátán meg erre-arra még az országban, akkor nyilván súlyosan paranoiásak vagyunk. Hogyne! Ha a tisztelt Munkásőrséget emlegetjük, ugyancsak azok vagyunk. Hol volt azoktól a béke meg a szeretet, meg a székelyi himnusz?

Érdekes dolog ez a béke meg szeretet, különösen Bayer Zsolt orgoványi erdőző, feszt mocskolódó szájából. Az övéből, aki sokat emlegetett sorszámú Fidesz-tagkönyvével a zsebében masírozik e menetek élén, s akinek a nevét - mint valami sztárfellépőét - külön is jelezni kell minden egyes ilyen majomparádé műsorfüzetében, mint tette Bencsik is legutóbb. Nem, nem az a furcsa, hogy ugyanaz a száj orgoványozik s papol nyálasan a szeretetről, hanem az, hogy ki a fene is ez a személy, s mi a státusza e rendteremtő vonulások élén.

Ne tévedjünk, a békemenetnek - hazudjanak aktorai bármit is - semmi köze a civil mozgalmakhoz: felülről szervezett és irányított agresszív bolhacirkusz ez, a párt szeretetteli ökle, amit nevezett Zsolt, az Orbán-kormány, közelebbről a miniszterelnök uszításügyi különmegbízottja, rendkívüli és felhatalmazott barma vezet. S ez egyből választ ad arra a kérdésre is, hogy honnan a magasságos égből van pénze ezeknek minderre. Lengyelországból, Litvániából idetrombitálni az üzletfeleik talpasait. Összeterelni a sajátjaikat.

Az elmúlt években annak lehettünk tanúi, ahogy a Fidesz kiszorítja a politikát a parlamentből az utcára. Mára az is világos, hogy nem álltak le félúton, s - megszervezvén, ím, a maguk Betyárseregét - az utcáról is megpróbálják kiszorítani az ellenzéket. Demagógul mindezt nyilván úgy mondanák, hogy a Fidesz lebontja a demokráciát! Demagóg, nem demagóg, az Orbán-rezsim most épp ezt üzeni: ha megszólalsz, rád küldjük a békemenetet! Kussoljon mindenki.

Hagyjátok a kormányt dolgozni!

Figyelmébe ajánljuk