Tartalom

(2013-02-07)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Rendületlen lendület - a Hajdúság Simicskája 2.

Amikor lapunkban az elsősorban takarítással, karbantartással és építkezésekkel foglalkozó TÖMB 2002 Kft.-vel foglalkoztunk (lásd 2012. december 20-i számunkat), jeleztük, hogy nem áll minden kikért adat a rendelkezésünkre. Azóta viszont megtudtunk egyet s mást.

A szerk.

A szerk.

Sereglenek

Mari ángyomnak Bütykösön volt egy elég hülye szokása, ebéd után mindig kiment a kerítéshez, s fennhangon szidta a kormányt meg a Fideszt a szomszédnak, gajdolása elhallatszott jó messzire.

A szerk.

Munkaterület

Az egész, hogy rohadjon meg a mája, az Alkotmánybírósággal kezdődött, amikor - az emberi méltóság védelmére hivatkozva - tavaly novemberben megsemmisítette a szabálysértés megvalósításának azt a törvényi tényállását, amely a közterületen való életvitelszerű tartózkodást kriminalizálta, sőt, az önkormányzatoknak is megtiltotta, hogy ezt saját rendeletben tegyék meg.

Publicisztika

Dénes Ferenc

Publicisztika

A túlélők jutalma

Baj az, ha dől az állami pénz a sportba?

Az elmúlt hónapokban mind erőteljesebbé vált a nyílt elégedetlenség a sportszférába, különösen a labdarúgásba áramló állami, önkormányzati támogatások miatt. Nincs evvel baj, hiszen sokan sokféleképpen gondolhatjuk el adóink ésszerű és hasznos felhasználását. Ám a sportágazat szembeállítása más társadalmi területekkel mégis elgondolkodtató: különösen a kultúra és a sport egymás ellen fordítását értem nehezen, még ha az indulatokra látok is magyarázatot.

Uitz Renáta

Publicisztika

Húsz esztendőm hatalom

Alkotmánybírósági munka a múlt és jelen viharában

Az Alkotmánybíróság (AB) móresre tanítása visszatérő elképzelés a legújabb kori magyar alkotmányozás fénylő égboltján. A legfrissebb kormányzati felvetés, miszerint az Alaptörvény módosításával kell megtiltani az AB-nek, hogy korábbi gyakorlatához tartsa magát, kétségkívül organikusan illeszkedik a közelmúlt magyar alkotmányozási gyakorlatába.

Egotrip

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Orbán tizenöt perce Moszkvában

A Kremlnek mindig is egyértelmű véleménye volt Orbán Viktorról és a Fideszről: nem vette annyira komolyan, mint a lengyel Kaczynski fivéreket és pártjukat, a PiS-t vagy a román elnököt, Traian Basescut. Inkább ignorálta a magyar politikai jobboldalt, s ezzel Magyarország lekerült az orosz politika térképéről.

Külpol

Bangladesi háborús bűnösök pere

Külpol

Későn? Hamar?

Kedden újabb ítéletet hozott Bangladesben a 2010-ben felállított Nemzetközi Bűncselekményeket Vizsgáló Bíróság (NBVB). A vallási alapokon nyugvó bíráskodás bevezetését szorgalmazó ellenzéki párt, a Dzsamaat-i-Iszlami (DZSI) 64 éves helyettes főtitkárát, Abdul Kader Mullát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután az NBVB öt vádpontban, többek között emberölés bűntettében is bűnösnek találta.

Belpol

A friss diplomások pályakövetése

Belpol

Egy hosszú barátság

Segíthet a végzős középiskolásnak eldönteni, hogy hol és mit tanuljon tovább. Használhatják az egyetemek, hogy megtudják, mely szakjaik életrevalók, s melyek kevésbé. Támpontot adhatna az államnak is a forráselosztáskor: egyetlen politikus sem beszélhetne a levegőbe "fölösleges" diplomákról. Magyarországon 2008 óta gyűlnek az adatok arról, hogy a diploma megszerzése után mi történt a végzettekkel.

A talent spotting és a tanulmányi szerződések

Belpol

Kettős kötés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara őszintén aggódik a friss diplomások munkakilátásaiért: ezért váratlan mélységekig avatkozna bele a felsőoktatás-politikába és az egyetemek gazdálkodásába. Mindeközben a vállalatokat eddig sem akadályozta semmi, hogy már egyetemi éveik alatt támogassák későbbi munkavállalóikat.

Változik az uniós támogatások elosztása

Belpol

A jobbnál is jobb

A következő költségvetési ciklusban az eddigiektől eltérő módon és célokra költené el a kormány az Európai Uniótól érkező eurómilliárdokat. A változtatások részben jó irányba mutatnak, de a többségük mégis inkább olyan, ami még a pozitív hatásokat is lenullázhatja.

Belpol

Ha az állam nem akarja, a szegregáció nem szűnik meg

Farkas Lilla ügyvéd és Mohácsi Erzsébet jogvédő a múlt heti strasbourgi ítéletről

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága január 29-én kelt első fokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a cigány gyerekek indokolatlan értelmi fogyatékossá minősítése és az ebből fakadó iskolai elkülönítés miatt. A 37 oldalas ítélet nem pusztán a konkrét ügyben (Horváth és Kiss kontra Magyarország) bírálta a hazai viszonyokat, hanem a társadalmi-történeti hátteret is vázolva tette szóvá azt a "több évtizedre visszanyúló hagyományt", hogy a cigány gyerekeket alaptalan értelmi fogyatékossá nyilvánítással különítik el többségi társaiktól.

Nekrológ

Ki volt és mit akart Aaron Swartz (1986-2013)

Nekrológ

Oszd meg, és uralkodjatok!

Az internetes innováció fő alakítói ritkán csukják be maguk mögött rendesen, udvariasan az ajtót. Steve Jobs halála alig több mint egy éve a tőzsdepiacokat rázta meg, Aaron Swartz távozása viszont egészen másfajta földindulást váltott ki.

Zene

mi a kotta?

Zene

Virágszál - szakadékok között

"És láttam, hogy egy erős angyal leszáll az égből. Felhőbe volt öltözve, a fején szivárvány, arca olyan volt, mint a nap, a lába pedig mint a tűzoszlop. Jobb lábát rátette a tengerre, a balt pedig a földre, és felkiáltott hatalmas hangon. Felemelte jobb kezét az égre és megesküdött az örökkön-örökké élőre, hogy nem lesz többé idő, hanem azokban a napokban, amikor szólni fog a hetedik angyal trombitájának hangja: be fog teljesedni az Isten titka."

Zene

Ma született szimfóniák

Sir Simon Rattle és a Felvilágosodás Korának Zenekara

Bő öt év elteltével újra együtt látogatott Budapestre a Felvilágosodás Korának Zenekara, valamint rendszeres vendég karmesterük, a világ nagyjából első számú szimfonikus együttesét, a Berlini Filharmonikusokat irányító Sir Simon Rattle.

Képzőművészet

Képzőművészet

Utazó szögek

Günther Uecker: Képpé formált anyag

A világhírű német művész nem először állít ki Magyarországon - talán az 1993-ban a Magyar Nemzeti Galériában bemutatott, a magyar viszonyokra adaptált utazó tárlata (A megnyomorított ember) volt a legérdekesebb.

Interjú

Képzőművészet

"Apám addig vert, míg dacból művész nem lettem"

Günther Uecker képzőművész

Szögek, sár, hamu, fekete és fehér, szorongás, fájdalom, szarkazmus és humor. Nem volt könnyű dolga a Szépművészeti Múzeumnak, amikor a kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjának ötvenéves pályáját egy viszonylag kicsi múzeumi teremben próbálta meg bemutatni.

Kiállítás

Képzőművészet

Grimm 200 - Testvérmesék

A 2B Galéria profiljának fontos része, hogy a tematikus és csoportos kiállítások mellett gyakran mutat be olyan kettős tárlatokat, ahol a két művészt nem valamely stiláris szál köti össze, hanem a családi kötelék. A galéria vezetője, Böröcz László (Böröcz András testvére) ezt a tematikát most a köbre emelte.

Könyv

Könyv

Mami blue

Romain Gary: A virradat ígérete

A fapados Arthur Miller-Marilyn Monroe - Romain Gary állítólag így jellemezte házasságát Jean Seberggel. Ámbár a hollywoodi álompár hatvanas évekbeli fotóin az egykor nyalka repülőtiszt inkább kelti egy öregedő szatír, semmint az ünnepelt író és diplomata benyomását.

Könyv

Meglepő, nem mulatságos

Charles J. Shields: Így megy ez. Kurt Vonnegut élete

Amikor Vonnegut első átfogó életrajza két éve megjelent, Mark fia sietett cáfolni a szerző azon állítását, miszerint a szarkasztikus humoráról ismert világhírű író magányos és kiábrándult emberként halt volna meg.

Interjú

Könyv

"Tündérmese a háborúról"

Peter Terrin író

Magyarul most megjelenő, Az őr című kötetéért 2010-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A flamand író vasárnap Budapesten mutatja be könyvét, amely minimalista alaphelyzetből tágul világértelmezéssé.

Film

Film

A magyarok hangja

Új műsor a szinkronról

Előfordul olykor, hogy az ember valamit nem szeret, mégis érdeklődéssel hallgatja, ha szóba kerül. Vegyük például a szinkronizálást.

Tévésmaci

Film

A hervadó sárga róka

Amikor Sztupa és Troché a Gellért tér és az Astoria közt sokasodtak, az idő kilépett helyenként a medréből.

Film

Film

Rövid Vadak - Fiatal Rövidfilmesek Társasága

A mozik külföldi műsort adnak, filmszemle sincs; vannak viszont - majdnem érthetetlen okokból, szinte hobbiból készülő, pótlék gyanánt, legjobb esetben a figyelemfelkeltés céljából felszolgált - rövidfilmek fiatal alkotóktól, ha valakinek mégis hiányozna a magyar film.

Film

A Sundance kölykei közt - Gazdag Gyula tanár, filmrendező

Benh Zeitlin filmje, A messzi dél vadjai négy Oscar-jelölésig jutott idén. Az első filmes rendező Gazdag Gyula irányítása alatt fejlesztette filmtervét a Sundance Intézetben. Az Amerikában tanító magyar filmest, a világhírű alkotóműhely művészeti vezetőjét róla is kérdeztük.

Tévésorozat

Film

A zöld íjász

Egy szuperhős szuperképességek nélkül ma már nem fest furcsán, de ha egy ilyen figuráról szóló műnek nincsen markáns főhőse, az elég nagy hátrányt jelent. Márpedig itt nincs: Stephen Amell tipikus eye candy, édesség minden női szemnek, de ezzel ki is merült minden érdeme; milliomos ficsúr figurája Bruce Wayne és Robin Hood keveréke az előbbi tökössége és az utóbbi népmesei bája nélkül.

Film

Hölgykoszorú

Downton Abbey

Ismerjük fel az alapképletet: soklányos ház, fiúörökös hiányában veszélybe kerülő nemesi birtok, jó házasság(ok)nak köszönhető szerencsés kimenetel! Hát, persze hogy Jane Austen!

Színház

Színház

Színház

A Csillagszedő Márió

A Csillagszedő Márió című mesejátékban mások szép gyerekkori traumáit éljük újra terápiásan. De persze leginkább a sajátjainkat, még ha apró sérelmek is csak, mint az idióta kötelező délutáni alvás; vagy hogy szerelmünk tárgya tudomást sem hajlandó venni rólunk, mert nem hordunk masnit és szoknyát, mint a többi lány.

Színház

"Nem úszom meg" - Szabó Kimmel Tamás színész

Láthattuk Hamletként és Fenyő Miklósként, díjazták már színházi alakítását és a sármosságát egyaránt, nemrég pedig egy tehetségkutató műsorvezetőjeként tűnt fel a képernyőn. A Nemzeti Színház művészével a több lábon állásról, a színészek érdekérvényesítő képességéről és a kultúrharc áldozatairól is beszélgettünk.

Színház

Megölni nem kell félnetek

Brecht: Angliai második Edward élete

II. Edwardnak volt olyan pechje, hogy a Plantagenet uralkodói házba született bele, ezért uralkodnia kellett, holott sem kedve, sem tehetsége nem volt hozzá. Életének középpontjában a szerelem állt: Gavestonba, egy alacsony származású fiatalemberbe szeretett bele, aki viszonozta érzelmeit, és a szenvedély, annak rendje és módja szerint, mindkettejük halálát okozza, és a tetejébe még polgárháborút is. (Mindazonáltal teljesítette uralkodói kötelességét: a valóságban négy, a drámában egy gyermeket nemzett Anna királynénak.)

Riport

Veszélyben a nyíregyházi pilótaképzés

Riport

Mélyrepülés

Hiába engedélyezte a minisztérium, forráshiány miatt idén nem indít ingyenes pilótaképzést a Nyíregyházi Főiskola. Pedig innen jön a hazai légimentősök utánpótlása is.

Gasztro
Tudomány

Konyhai kémia XXXVIII.

Tudomány

Máshogy csíp - Torma

Sokunk kedvence, aromája jó mélyen, a szaglószervünk belsejében üt. A magyar konyhában is fontos helye van, a japán meg egyenesen elképzelhetetlen nélküle.

A poliglott armenológus

Tudomány

Sprechen-vous malajálam?

Egyszer megtanított indonézül. Ennek hiába tíz éve, szinte semmit sem felejtettem. Egy régi professzorunk emlékére rendeztek konferenciát, Zsigmond Benedek armenológussal, nyelvésszel, nyelvtudorral a díszebéden ültünk egymással szemben.

Ételhordó

étel, hordó

Ételhordó

L. A. Bodegita

Az elnevezés a régi operettslágert juttatja eszünkbe, mely szerint "Los Angeles a zsebembe' lesz...", ott is az olasz negyedet, ahol Al Pacino- meg Joe Pesci-kinézetű, ám pofátlanul fiatal emberek szelik a pizzát utcán át - lehetőleg borotvával. Csakhogy a Pozsonyi út elején álló "L. A." esetében szó sincs "elé"-ről, Lajsz András bajusz- és koktélkirály monogramját jelentik a bűvös betűk.

Tévétorrent