Zsebszájt

A szerk.

Emlékeznek még arra a tavalyi tüntetésre, amelyet az egyik egészségügyi szakszervezet és az orvosi kamara szervezett? Hát arra a jelszavukra, hogy "Le a hálapénzzel!"? (Milyen kár, hogy nem így mondták: "Márpedig többé nem fogadunk el hálapénzt!")

Nos, egyfajta hálapénznek, nevezetesen a www.halapenz.hu honlapnak egyelőre valóban bealkonyult. Az oldal üzemeltetője akkor határozta el a szabad orvosválasztáshoz elengedhetetlen információk összegyűjtését és közkinccsé tételét, amikor gyermeke születésekor kerek 120 ezer forintot gombolt le róla egy elhivatott szakember. Az augusztus óta működő, gyakorlatilag internetes fórumként fungáló szájt a magyarországi egészségügyi intézményekben praktizáló szülész-nőgyógyászok nevét, elérhetőségét és árát ismerteti. Illetve: ismertette a múlt szombatig, amikor is az oldalt - a helyén található közlés szerint a "jogi háttérnek rendezéséig" - eltüntették.

De miféle piac az, melynek szereplői (az orvosok) nem állnak határozottan az adatvédelmi okok miatt támadott informatikus mellé, aki felületet biztosított működésük értékeléséhez? A válasz egyszerű: kvázi-piac, melyen nem a társadalombiztosítás intézményei és az azokban dolgozó szakemberek versengenek egymással a vizsgálatok és a szülések után járó normatíváért, de nem is magánklinikákon praktizáló orvosok keresik a törvényes utat a szolgáltatásaikat megfizetni képes páciensek pénztárcája felé, hanem a mindannyiunk pénzén orvosi diplomát szerzett, szolgáltatásaik teljesítéséhez adóinkból létrehozott infrastruktúrát használó honfitársaink várják/fogadják el, hogy más honfitársaink még egyszer kifejezzék "hálájukat" annak a munkának az elvégzéséért, amelynek igénybevételére adóik és járulékaik befizetése jogosulttá teszi őket.

E viszonyhoz persze két fél kell: nemcsak az orvos, hanem a jattot átadó is. Alighanem azért, mert a magyar társadalom szerint a hálapénz nemhogy tolerálható, de bizonyos, eléggé diszkriminatívan körülhatárolt szakterületeken egyenesen "jár". (Járhatna mondjuk a pedagógusoknak is "ábécépénz", akik csak így tudnák garantálni az írás-olvasás megtanítását. Hiszen a keresetükből nyilván ők is "nehezen tartják el a családjukat", ahogyan az az orvos, aki a honlap ürügyén erre hivatkozva ecsetelte meghatóan a hálapénz "megalázó" voltát.)

A látszat ellenére tehát jóval többről van szó, mint pusztán adatvédelmi aggályokról. Például az "ingyenes" és "magas színvonalú" egészségügyi ellátásra hivatkozó, az egészségügy normál piaci alapokra helyezését kézzel-lábbal ellenző demagógok és érdekféltők jelszavainak a hamisságáról is. Ha a www.halapenz.hu ügye végre érdemi vitát indít a témában, akkor az oldal létrehozója többet tett a magyar egészségügy rendbetételéért, mint az elmúlt évtizedek reformjainak kidolgozói együttvéve.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?