120,5 milliárddal tartoznak az intézmények a szállítóiknak

  • narancs.hu
  • 2022. december 3.

Belpol

A DK szerint a kormány a vállalkozásokkal finanszíroztatja meg a költségvetés hiányát.

A közintézmények lejárt adóssága 120,5 milliárd forintra nőtt, beállítva ezzel minden idők legnagyobb tartozási rekordját – figyelmeztet közleményében Bodnár Zoltán (DK) árnyék-pénzügyminiszter.

A tartozás legnagyobb részét, 75 milliárd forintot az áruszállítás ki nem fizetett ellenértéke teszi ki.

A szerződéses munkavégzésért, szolgáltatásokért és más tételekért további 24 milliárd forinttal tartozik az állam. A lejárt adósságok döntő többsége a kormányhivataloknál, a rendőrségnél és a Belügyminisztériumnál halmozódott fel.

„Az pedig végképp tűrhetetlen, hogy a késedelmes adófizetésért súlyos bírságokat kiszabó Nemzeti Adó- és Vámhivatal maga is közel 5 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak” – írja Bodnár Zoltán. A DK árnyékkormánya szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz-kormány a magyar vállalkozásokkal finanszíroztatja meg a költségvetés hiányát. A DK politikusa emlékeztet, Varga Mihály pénzügyminiszter (képünkön) azzal büszkélkedett, hogy a szigorú megtakarítási intézkedéseknek köszönhetően tartható lesz a költségvetés tervezett hiánya, ezt azonban a kormány a magyar vállalkozások kárára teszi.

„Hogyan is lenne elvárható a gazdasági szereplőktől a tisztességes gazdálkodás és a fegyelmezett adófizetés, ha

éppen a kormány az, amelyik arra utasítja az állami szerveket, hogy ne fizessék ki

a tartozásaikat? Az állami hatalommal való ilyen visszaélés csak diktatúrákban honos, s magyar vállalkozások százait sodorhatja fizetésképtelenségbe” – érvel Bodnár.

Az Árnyékkormány felszólítja Varga Mihály pénzügyminisztert, intézkedjen az állami szervek lejárt tartozásainak kifizetéséről.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk