14 milliárd az operaháznak

  • Hamvay Péter
  • 2015.08.08 09:08

Belpol

Ahol eddig mozdonyokat javítottak, ott a jövőben operaházi díszletraktár lesz. Egyebek mellett.

„14 milliárd forintba kerül a Magyar Állami Operaház új műhelyháza és próbacentruma, amely a MÁV egykori Északi Járműjavítójában épül fel” – erről határozott a kormány a mai Magyar Közlöny szerint. Egy másik, szintén ma megjelent határozat pedig kiemelt beruházássá teszi a kőbányai üzemcsarnok funkcióváltását.

false

 

Fotó: wikipedia.hu

Az Eiffel-iroda által tervezett ipari műemlék telekalakítási, ezzel összefüggő bontási, valamint közmű-lehatárolási és útépítési költségeire (a tulajdonos) Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 721,4 millió forintot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig  802,6 millió forintot kap első körben, a további 12,5 milliárd forintot pedig 2016-ban és 2017-ben kapja meg a Eiffel-bázisnak is nevezett beruházás. A kormány döntött a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújításáról is. A rekonstrukció előkészítésének és tervezésének költségeire 317,5 millió forintot biztosít. Az Ybl-palota  felújításának, illetve a műhelyház és próbacentrum felépítésének összköltségét 20 milliárd forintra becsülte lapunknak adott interjújában Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A 20 ezer négyzetméteres csarnokba költözik 11 gyártóműhely, 100 operaházi produkció díszletparkja, 400 ezer jelmez és kellék. Épül két, az operaházéval és az Erkel Színházéval megegyező méretű színpad, s egy próbára és felvételre alkalmas zeneterem is.

Az Index korábbi információi szerint „a több mint ezer munkatárs számára pihenőhelyet (rekreációs teret) is kialakítanak majd, és az egyik próbaszínpad mérete azonos lesz az operaház színpadméretével, a másikhoz pedig mobil nézőtér is csatlakozik”.

Neked ajánljuk