150-200 magyart és ukránt cseréltek le filippínó munkásokra az üllői Lenovo gyárban

  • narancs.hu
  • 2023. június 26.

Belpol

Két éve a kormány 2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a gyártócsarnok felépítéséhez.

2 éve még 2 milliárd támogatást kaptak, most 150-200 magyart és ukránt cseréltek filippínókra

írja Facebook oldalán Tompos Márton, a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese az üllői Lenovo gyárról. Beszámolója szerint többségében magyarokat, kisebb részben ukránokat küldött el január óta a gyár. Mindezt úgy, hogy a kormány korábban 2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a gyártócsarnok felépítéséhez. A cég saját közleményében korábban azt közölte, hogy ezzel az üzemmel a sárvári Flex-üzem bérgyártását fogják kiváltani. Azaz a kormány azt támogatta, hogy valaki az egyik magyarországi városból a másikba vigye át a termelését.

Tompos forrásaira hivatkozva azt írja, "a hozzánk érkező fülöp-szigetekiek 190 és 300 ezer forint közötti bért, plusz szállást kapnak, míg az akár 1,5-2 éve is a Lenovonál dolgozó magyar és ukrán munkavállalók 230-260 ezer között kerestek. Vajon miért éri ez meg?" – teszi fel a kérdést.

Van, aki szerint a fülöp-szigetekiek – és ha már itt tartunk: vietnámiak, indonézek, mongolok, kazahok, tádzsikok – nem fognak szakszervezetet alakítani, ha kell, máshol fognak dolgozni, ha kell, több műszakot is vállalnak. Mindezzel letörve a magyar munkavállaló jelenleg sem túl acélos érdekérvényesítési képességét."

Bejegyzésében azt írja, ennek fog utánajárni a Lenovonál, munkaerő-közvetítőknél és a kormánynál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk