150 milliárdos vagyont kap az Óbudai Egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. december 7.

Belpol

Államiból szépen egyetemi vagyonná válik a Varga Mihály vezette alapítványban.

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - jelentette be  egy közleményben még szeptemberben az állami tulajdonban lévő tőkealapkezelő. A két szerződő félben az a közös, hogy az alapkezelő Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik, míg az Óbudai Egyetem a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítvány alá tartozik. A korábbi közlemény szerint Varga pénzügyminiszter és kuratóriumi elnök azt ecsetelte, hogy „az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok együttműködése erősíti az egyetem bekapcsolódását a gazdaság mindennapi működésébe, növeli szerepvállalását a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, nem utolsósorban pedig fejlődési lehetőséget teremt a hallgatók, az oktatók és a cégek számára is.

Mintegy 150 milliárd forintos vagyon kerülhet az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítványhoz, annak az együttműködési megállapodásnak a keretében, amelyet még szeptemberben kötött az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. - számol be a Népszava. A különböző jogszabálytervezetek mozaikjából ráadásul az derül ki, hogy maga a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. is az egyetemet fenntartó alapítványé lehet, erre az utóbbi napokban derült fény, írják.

Eddig ugyansi csak azt lehetett tudni, hogy valamilyen formában mindkét szervezet Varga Mihály felügyelete alatt áll: az alapkezelő a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumhoz,  az Óbudai Egyetem a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítványhoz tartozik. A korábbi közlemény szerint a két szervezet együttműködése "erősíti az egyetem bekapcsolódását a gazdaság mindennapi működésébe, növeli szerepvállalását a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, nem utolsósorban pedig fejlődési lehetőséget teremt a hallgatók, az oktatók és a cégek számára is"

A Népszava tudomására jutott viszont, hoyg jelenleg a parlament előtt fekszik az „egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat. Ennek egy pontjából az derül ki:

a Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében.  A  három befektetési jegy értéke 150 milliárd forint.

Utóbbiak a Gazdaság Fejlesztési Magántőkealap befektetési jegyei, és értékük már csak Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter múlt pénteki rendeletéből derült ki.

Az alapítványhoz kerülő vagyonról is szóló törvény emellett arról is rendelkezik, hogy az alapítvány nemcsak a 150 milliárdot, de Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-t is megkapja.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben az állami kockázati tőkalapkezelő irányításra, illetve a 150 milliárd forintnyi vagyon kezelésére az államnak nem, csak a Varga Mihály vezette egyetemi alapítványi kuratóriumnak lesz ráhatása.

A Népszava hozzáteszi, ez azért is előnyös Varga Mihály szempontjából, mert ha véletlenül elvesztené pénzügyminiszteri székét, akkor is a 150 milliárdos magánvagyon kezelője maradhat kuratóriumi elnökként, ugyanis az Óbudai Egyetem augusztusban vált államiból alapítványivá, így a hozzá kerülő vagyon sem közpénz többé.

Az egyetem kuratóriuának tagjai közt van egyébként Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármestere, Kovács Levente rektor, Sinkó Ottó, a Videoton Zrt. vezérigazgatója, illetve Drozdy Győző, a Telenor-Magyarország Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettese. A kuratóriumi tagok nem leválthatóak, megbízatásuk örökre szól - teszi hozzá a Népszava.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk