Béremelésekről rendelkezett Orbán Mikulás-napon

  • narancs.hu
  • 2021. december 7.

Belpol

Január 1-től a kulturális intézményekben dolgozók és a vízügyi dolgozók is magasabb fizetésre számíthatnak.

December 6-án, hétfőn este Orbán Viktor több bérelemésről szóló rendeletet is aláírt.

Eszerint január 1-től a kulturális intézmények dolgozói 20 százalékos emelésre, a vízügyi dolgozók differenciáltan, akár 50 százalékos emelésre is számíthatnak. A mostani rendelettel nem pótlékokat emel, ahogy azt nemrég a bölcsődei dolgozók, a sérült gyermekeket gondozók és a pedagógusok esetében tette a kormány, az emelés „beépülő jelleggel" a bérekhez tartozik majd a hvg.hu megjegyzése szerint.

A hétfő este közzétett rendelet értlemében az emelés vonatkozik a

  •  levéltári,
  • „a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről” szóló  és az előadó-művészeti törvény szerinti intézményekben,
  • illetve aközponti költségvetésből rendszeres támogatott kulturális közfeladatot ellátó szervezetekben dolgozókra;
  • emellett a "kulturális tevékenységet" végző közalkalmazottakra.

Az egyházi intézmények és szervezetek állami támogatást kapnak, hogy ők is többet fizethessenek a munkatársaiknak. Azoknak a munkáltatóknak, akore ez vonatkozik, december 15-éig kell igényeiket az emberi erőforrások miniszterévnek jelezniük, aki 2022. március 1-ig juttatja el nekik a szükséges pénzt.

A vízügy a fizetések különböző munkavállalói kategóriánként változóan nőnek majd. A legalacsonyabb keresetűeknél az 50 százalékot is eléri az emelés, míg a magasabb kategóriákban 15 százalék körül mozog. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.