170 hektár új erdőt telepítenek Nógrád és Pest megyében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 13.

Belpol

Az Ipoly Erdő Zrt. 10 év alatt 200 hektáron cserélte le az idegenhonos faállományt őshonosra.

Az Ipoly Erdő Zrt. 12 év alatt összesen közel 170 hektárnyi területen létesít új erdőt, hozzájárulva a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez. Erről a balassagyarmati székhelyű társaság főmérnöke, Kovács Márton tájékoztatta az MTI-t hétfőn.

A Pest és Nógrád megyében gazdálkodó társaság a korábban megkezdett 66 hektár erdőtelepítés után 2020-2021-ben, az Országfásítási Program keretében 13 hektárnyi erdőt létesített, és önerős telepítésként további 14 hektárral bővült gondozott területe.

 Jövőre az országos programban további 40 hektár telepítést végez az Ipoly Erdő Zrt., és mintegy 36 hektár új erdőt terveznek létrehozni kormányzati forrásból. A főmérnök hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás hatásainak csökkentése, természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata, ennek pedig fontos eszköze az erdeink területének növelése, valamint természetességének, változatosságának fokozása.

A Nógrád és Pest megyében működő erdőgazdaság az elmúlt bő évtizedben 200 hektárt meghaladó idegenhonos faállomány helyén hozott létre természetközeli erdőt, emellett közel 400 hektár erdőterületen szorította vissza az idegenhonos fafajok invazív terjedését.

Kovács Márton tájékoztatása szerint a vidékfejlesztési pályázatok segítségével – amennyiben kedvező elbírálásban részesülnek – lehetőségük lesz arra, hogy további idegenhonos fafajú erdőket alakítsanak át őshonos állományokká, valamint a természetszerű állományokba inváziós módon betelepülő idegen fafajokat is visszaszorítsák több száz hektárnyi területen. Ezekkel a beavatkozásokkal az erdőállományok ökológiai ellenálló képessége visszaáll a természetes állapotra.

A települések belterületein is dolgoznak az Ipoly Erdő munkatársai, az elmúlt másfél évben a Településfásítási Programban több mint 50 településen nyújtottak szakmai segítséget, a falvakban, városokban közel 800 új fa teszi zöldebbé, élhetőbbé a környezetet. Ez a program is folytatódik jövőre, Pest és Nógrád megye területén további 15 település pályázott eredményesen.

Magyarország területének 84 százalékán álltak fák az ember megjelenése előtt. Az erdősültség a XX. század elején 11,8 százalékos volt, most 21 százalékos, de az Agrárszektor szerint a hazai erdők csaknem fele ültetett, tájidegen fákból áll. 

 
MTI-grafika
 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk