2022-től a Semmelweis Egyetem is alapítványi formában működhet

  • narancs.hu
  • 2021. január 9.

Belpol

A kuratóriumról vagy az egyetem feltőkésítésének a részleteiről egyelőre nem közölt Merkely Béla információt. 

Népszava információi szerint Merkely Béla a rektori értekezletet és a szakszervezeteket is arról tájékoztatta csütörtökön, hogy a Semmelweis Egyetem 2022. januárjától már alapítványi formában működhet. Az átalakítás konkrét tervei pedig közlése szerint a nyárig elkészülnek.

A lap azt írja, hogy az átalakítás adminisztratív előkészítésére 600 millió forintot kap az egyetem a kormánytól az évi mintegy 130 milliárd forintos költségvetés mellé. A kuratóriumról vagy az egyetem feltőkésítésének a részleteiről azonban úgy tudni, még nincsenek információk. De az is kérdéses, megvalósul-e a régóta lebegtetett terv az oktatás és a betegellátás egységének a megbontásáról, vagyis, hogy az új működési forma nyomán leválasztanák-e az egyetemi klinikákat az egyetemről.

A Népszava úgy tudja, a rektor az új működtetési formától azt reméli, hogy a jövőben több forráshoz juthat a Semmelweis Egyetem, az egyetemi infrastruktúra, az oktatás és a kutatás jelentős bővítésére és átalakítására is szükség lesz ugyanis ahhoz, hogy az intézmény bekerüljön Európa 100 legnagyobb egyeteme közé.

(Népszava)

Figyelmébe ajánljuk