23 civil szervezet közösen nyújtott be panaszt az Alkotmánybírósághoz

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 30.

Belpol

A civileket megbélyegző törvény miatt.

A Civilizáció kampány során együttműködő 23 civil szervezet közösen nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybírósághoz a civileket megbélyegző törvény miatt.

Mint ismert, a külföldről támogatott civil szervezetek elleni törvény alapján minden civil szervezet, amely legalább 7,2 millió forint támogatást kap külföldről, köteles magát regisztrálni a külföldről támogatott szervezetek nyilvántartásába, és ezt a címkét honlapján és kiadványain feltüntetni. Ezenfelül az ilyen szervezeteknek az 500 ezer forintot meghaladó, külföldről érkező adományok esetén a támogatók személyes adatait is közölniük kell az állammal, amely ezeket az adatokat nyilvánosságra hozza. 

A Civilizáció kampány keretében több civil szervezet tiltakozott a megbélyegzés ellen, mivel a jelenlegi magyarországi politikai nyilvánosságban a külföldről támogatott jelző kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. Mindez pedig sérti a civilek Alaptörvényben biztosított jó hírnévhez, a magánszféra tiszteletben tartásához fűződő jogát, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságot.

Az Alkotmánybírósághoz eljuttatott alkotmányjogi panaszt 23 civil szervezet együtt nyújtja be, bizonyítva ezzel, hogy nem csupán a kormány által ellenségként megjelölt civil szervezetek tartják jogilag aggályosnak és társadalmilag károsnak a külföldi támogatások átláthatóságáról szóló törvényt, hanem olyanok is, amelyek ritkábban kerülnek konfliktusba a kormányzattal, így összefognak az őket megbélyegző, a munkájukat megnehezítő törvény ellen. A beadványt a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság jogászai szerkesztették.

Az indítványozók: Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Helsinki Bizottság, Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány, Autonómia Alapítvány, BAGázs Közhasznú Egyesület, Civil Kollégium Alapítvány, Cordelia Alapítvány, Szervezett Erőszak Áldozataiért, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület, Háttér Társaság, Igazgyöngy Alapítvány, Jogriporter Alapítvány, K-Monitor Közhasznú Egyesület, Közélet Iskolája, Levegő Munkacsoport, Magyarországi Európa Társaság, Magyarországi Terre des hommes Alapítvány „Lausanne”, Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, Ökotárs Alapítvány, Partners for Democratic Change Hungary Partners Hungary Alapítvány, PILnet Alapítvány, Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete.

 


Figyelmébe ajánljuk